Lefse – norvég fahéjas vajas lepénykenyér
Hozzávalók:
A töltelékhez:
|
|
Elkészítés:
A lisztet jó alaposan elvegyítjük a szalakálival és a sütőporral, majd minden hozzávalót bepakolunk a mixerbe és jól összedolgoztatjuk a tésztát. Nem kell dagasztani, csak szép simára gyúrni, persze lehet kézzel is készíteni, de ez így gyorsabb.
A tésztát kisebb adagokra osztjuk. Ebből az adagból kb. 16-20 darab szokott lenni, attól függ éppen mekkorára készítjük.
A serpenyő méretére nyújtjuk a tésztákat, kb. 2-3 milliméter vastagra és egyenként kisütjük. Pici vajjal kenjük meg a serpenyőt. Pár perc alatt megsül egy oldal, akkor megfordítjuk és a másik oldalt is megsütjük. Míg sülnek, egy konyharuhával letakarjuk a kisült kenyereket.
A töltelékhez a vajat habosra keverjük a porcukorral és a fahéjjal, majd a már legalább langyosra hűlt kenyerekre kenjük, félbehajtjuk és cikkekre vágjuk. (Ha forrón kenjük rá, beszívja a vajat, így frissen nagyon finom, de a maradékban nem lesz töltelék, és az gyerekeim úgy szeretik, ha van benne fahéjas vaj, ezért akkor szoktam megtölteni, amikor kihűlt.)
Nutellával de lekvárral is finom.
Tipp / megjegyzés:
A szalakálinak nem éppen jó az illata sülés közben, próbáltam már szódabikarbónával is, elvileg nem ugyanolyan, de nekem azzal is finom lett, így aki nem bírja a szalakálit, azzal is megpróbálhatja.