Mézeskalács Gizi konyhájából
Hozzávalók:A tésztához:
A cukormázhoz:
|
|
Elkészítés:
A lisztet keverjük össze a porcukorral, a fűszerkeverékkel, és a szódabikarbónával.
A margarint, és mézet olvasszuk fel, majd amikor már éppen csak langyos, adjuk hozzá az egész tojást, és keverjük alaposan össze.
Ezután a lisztes keverékhez öntsük hozzá a margarinos-mézes…. keveréket, és először keverjük, majd gyúrjuk össze a tésztát. (ha ragadna, akkor szórjuk meg egy pici liszttel)
Ezután tegyük hideg helyre kb. fél órára, hogy kellően lehűljön a tészta, és könnyen tudjunk dolgozni vele. (Akár rögtön is kinyújthatjuk a tésztát, de szerintem pihentetés után, könnyebb dolgozni vele!!!!!)
A tésztát nyújtsuk ki kb. 3 mm vastagra, majd ízlés szerinti formákat szúrjunk ki belőle. Amennyiben a karácsonyfára szeretnénk díszként feltenni, akkor egy szívó-szállal lyukasszuk ki a tésztát. (a leeső tésztát újra gyúrjuk össze, majd nyújtsuk és szúrjuk ki)
A kiszúrt formákat ezután tegyük egymástól kicsit távolabb, sütőpapírral bélelt tepsire. (sütés közben nőni fognak, ezért kell távolabb tenni egymástól)
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 8-10 perc alatt süssük készre. Amikor már színt vált, és a széle is kezd színt kapni, rögtön vegyük ki a sütőből. (én légkeverésnél 150 fokon, 7 percig sütöttem)
A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a tepsin, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen.
Robotgéppel keverjük a tojásfehérjét 2 evőkanál porcukorral habosra. Ezután adjuk hozzá a porcukor felét és szintén keverjük habosra. Végül adjuk hozzá a maradék porcukrot, majd addig keverjük, hogy egy sűrűbb, habos masszát kapjunk.
Ezután kanalazzuk bele a masszát egy egyszer használatos habzsákba (v. neylon zacskóba), majd felhasználásig tegyük be a hűtőbe.
A teljesen kihűlt mézeskalácsot ezután ízlés szerint díszítsük ki a cukormázzal.
Tipp / megjegyzés:
Ízlés szerint olvasztott csokoládéval is bevonhatjuk, majd sütőpapírra helyezve hagyjuk a csokoládét teljesen megdermedni.
A mézeskalács tésztája finom, puha. Száraz, hűvös helyen hosszabb ideig eltartható.