Főoldal / Kelt tészták / Aranygaluska vaníliasodóval

Aranygaluska vaníliasodóval

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Aranygaluska vaníliasodóval

Aranygaluska vaníliasodóval

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 330 g liszt
  • 25 g porcukor
  • 25 g margarin
  • 20 g élesztő (friss)
  • 3 g só
  • 1 egész tojás
  • 120 ml tej

A kenéshez:

  • 200 g margarin

A szóráshoz:

  • 110 g darált dió
  • 9 g cukor
  • 1 citrom reszelt héja

A sodóhoz:

  • 1 cs. vaníliás pudingpor
  • 3 cs. vaníliás cukor
  • 5 dl tej
Elkészítési idő: 2 óra Fogyókúrás: nem
Költség: 1000-1500 FT Vegetáriánus: igen
Adagok: 4 főre Gluténmentes: nem
Nehézség: Normál Laktózmentes: nem

Elkészítés:

Az élesztőt a langyos tejben felfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és a többi hozzávalót, majd jól nyújtható tésztát gyúrunk belőle. Letakarva, duplájára kelesztjük.

Ha megkelt, lisztes deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk, és egy nagyobb pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. A formát jól kikenjük margarinnal és megszórjuk liszttel. Kirakjuk egy sor tésztával, majd megkenjük a tetejüket olvasztott margarinnal.

A diót összekeverjük a cukorral, és a citromhéjjal, majd megszórjuk vele a tésztát. Újból egy sor tészta következik, majd a margarin és a diós keverék. Így folytatjuk a  rétegezést, amíg tartanak a hozzávalók.

Letakarva, langyos helyen félórát pihentetjük.

Elkészítjük a sodót. A tejben megfőzzük a pudingport, belekeverjük a cukrot, és lefedve hagyjuk kihűlni, így nem kérgesedik meg a teteje.

A megkelt tésztát 180 fokra előmelegített sütőben aranyszínűre sütjük. Ha kihűlt szétszedjük és a hideg sodóval meglocsolva kínáljuk.

Aranygaluska vaníliasodóval 3.71/5 (14 értékelés)

Mária Bársonyné Dankovics (279 Recept)

Anya vagyok és feleség aki szeret főzni, sütni. Szeretek új dolgokat alkotni, a családom a kritikusaim, ők mondanak véleményt az elkészített ételekről és a sütikről. Emellett szeretném a régi családi recepteket bemutatni mert a régi háziasszonyok tudtak olcsón, finomat készíteni. Ez a célon hogy a fiatal háziasszonyok is tanulhassanak tőlem, nekem ez okoz örömet ha átadhatom amit én tanultam !!!


Szólj hozzá!

A lap tetejére