Főoldal / Desszertek / Mini almás piték

Mini almás piték

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Mini almás piték

Mini almás piték

Hozzávalók:

(24 db-hoz)

A tésztához:

  • 30 dkg finomliszt
  • 30 dkg rétesliszt
  • 30 dkg vaj (vagy margarin)
  • 10 dkg porcukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 tojás sárgája

A töltelékhez:

  • 4 nagy alma meghámozva és apró kockára vágva
  • 4 evőkanál liszt
  • 5 evőkanál barna cukor
  • 2 kiskanál fahéj
  • 1 kiskanál örült szerecsendió
  • 5 dkg vaj
Elkészítési idő: 1 óra Fogyókúrás: nem
Költség: 500-1000 FT Vegetáriánus: igen
Adagok: 8 főre Gluténmentes: nem
Nehézség: Egyszerű Laktózmentes: nem

Elkészítés:

A tésztához a liszteket, a porcukrot és kockára vágott hideg vajat késes robotgépbe tesszük és morzsásra daráljuk. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, a citrom héját és gombóccá gyúrjuk. Ha nem áll össze, tegyünk bele egy kis hideg vizet. Hűtőbe tesszük egy fél órára, hogy visszahűljön a tészta. (Robotgép helyett kézzel is összeállíthatjuk, de dolgozzunk gyorsan.)

Kivesszük a hűtőből a tésztát és lisztezett deszkán 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk. 9 cm átmérőjű köröket szaggatunk belőle és muffintepsi mélyedéseibe rakjuk a kiszaggatott tésztát. A maradék tésztát félretesszük, ebből lesz majd a tetejére a rács. Újra hűtőbe tesszük pihenni, addig elkészítjük a tölteléket.

A meghámozott, majd kockákra vágott almát, a vaj kivételével összekeverjük az összes hozzávalóval. Jól keverjük el, hogy az almát mindenhol bevonja a fűszeres, cukros réteg.

Kivesszük a tepsit a hűtőből és minden tésztakosárba egy nagy kanál tölteléket teszünk. Nem baj, ha púposan van benne, mert az alma süléskor egy kicsit úgyis összeesik. A töltelékek tetejére kis darab vajat teszünk, majd a megmaradt tésztából csíkokat vágunk és ezzel befedjük a kosárkákat.

180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük. Porcukorral meghintve kínáljuk.

lelekkonyha.blogspot.hu

Mini almás piték 4.67/5 (3 értékelés)

Lélekkonyha (187 Recept)

Mindig is szerettem jókat enni, azonban a főzés iránti érdeklődésem akkor teljesedett ki, amikor összeköltöztem életem párjával és egyszer csak ott találtam magam a saját konyhámban. Képes voltam órákig a netet és a szakácskönyveket bújni, hogy újabb és újabb ételeket varázsoljak az asztalra. Úgy néz ki ez jól sikerült, mert az összes barátunk már csak ebédre vagy vacsorára volt hajlandó átjönni hozzánk :). Később ez a mánia odáig fajult, hogy egy-egy külföldi nyaralás már elképzelhetetlen volt a helyi piac vagy éttermek felkeresése nélkül. A sütemények azért kapnak kiemelt szerepet a blogban, mert a drága férjem minden reggel édességet reggelizik, ezért itt majd csak kakaórockernek becézem. Szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt még egy motivációs tényező jelent meg az életemben, hiszen kislányom megszületésével újabb kritikus érkezett a családi asztalhoz... Ha ez az oldal csak annyit ér el, hogy bármelyik olvasó elkészíti az egyik receptem és ezzel örömet szerez vele akár magának, akár másoknak, már megérte...


Szólj hozzá!

A lap tetejére