Főoldal / Desszertek / Morzsás almás pite

Morzsás almás pite

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Morzsás almás pite

Morzsás almás pite

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg vaj (vagy margarin)
  • 7 dkg barna cukor
  • 1 db tojás (nagy)
  • csipet só

Az almás réteghez:

  • 5-6 db édes alma
  • 1 citrom leve
  • 3 dkg barna cukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 1/2 tk őrölt szerecsendió

A morzsához:

  • 10 dkg puha vaj (vagy margarin)
  • 10 dkg liszt
  • 10 dkg barna cukor
  • 1 citrom reszelt héja
Elkészítési idő:1óra 30 percFogyókúrás:nem
Költség:1500-2000 FTVegetáriánus:igen
Adagok:4 főreGluténmentes:nem
Nehézség:NormálLaktózmentes:nem

Elkészítés:

A lisztet keverjük össze egy csipet sóval, adjuk hozzá a felkockázott, hideg vajat, majd kezdjük el összemorzsolni.

Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a cukrot, majd adjuk hozzá a villával enyhén felvert tojást.
Ezután gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát, majd csomagoljuk folpackba, és tegyük be legalább egy fél órára a hűtőbe.

Egy teflonos sütőformába keresztbe tegyünk két vastagabb csík sütőpapírt úgy, hogy jóval túllógjon a forma szélén. (így könnyen kitudjuk majd emelni a formából a megsült pitét)

Vegyük ki a hűtőből a tésztát, majd a fólián nyújtsuk ki sütőforma nagyságúra. Ezután béleljük ki vele a formát.

Az almát hámozzuk meg, negyedeljük fel, és távolítsuk el a magházat. Ezután facsarjuk rá a citromlevet, majd forgassuk alaposan össze. (így az alma nem barnul meg felhasználásig)

A felnegyedelt almát vágjuk fel kb. 0,5 cm vastag szeletekre, és szintén forgassuk össze a citromlével.

A barna cukorhoz keverjük hozzá a vaníliás cukrot, a fahéjat és a szerecsendiót.

A formában lévő tésztára tegyük rá az almaszeleteket, majd szórjuk meg a cukros keverékkel.

A morzsához a lisztet keverjük össze a reszelt citromhéjjal, majd adjuk hozzá a cukrot, és a felkockázott puha vajat. Ezután morzsoljuk össze úgy, hogy darabos morzsát kapjunk.

Az almaszeletek tetejére egyenletesen szórjuk rá a durva morzsát.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 50-55 perc alatt szép aranyszínűre. (én légkeverésnél 160 fokon, 50 percig sütöttem)

A sütőből kivéve hagyjuk a formában langyosra hűlni, majd a papírcsíkok segítségével, emeljük át egy rácsra, és hűtsük ki egészen.

Tipp / megjegyzés:
Tálalás előtt, ízlés szerint szeleteljük fel és úgy kínáljuk. Én készítettem hozzá egy habos mascarponekrémet és azzal kínáltam.

Morzsás almás pite 5.00/5 (1 értékelés)

Gizi (309 Recept)

Szeretek sütni-főzni, és sokat kirándulni.Több évtizede sertepertélek a konyhámban kisebb, nagyobb sikereket elérve. Mára már szenvedélyemmé vált a sütés-főzés, így minden nap valami finomsággal kényeztetem a családomat, és a barátaimat. Szeretem a hagyományos, magyaros ételeket, de szívesen kipróbálok számomra új, és különleges ízvilágot is.


Szólj hozzá!

Jelentkezz be Facebookkal, vagy töltsd ki a *-al jelölt mezőket. *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

A lap tetejére