Főoldal / Kelt tészták / Norvég hegyi kenyér, dagasztás nélkül

Norvég hegyi kenyér, dagasztás nélkül

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Norvég hegyi kenyér, dagasztás nélkül

Norvég hegyi kenyér, dagasztás nélkül

Hozzávalók:

  • 2,5 dl langyos tej/író
  • 2,5 dl langyos víz
  • 7 g száraz élesztő
  • 25 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 6,5 dkg rozsliszt (nálam teljes kiőrlésű)
  • 5 dkg zabpehely
  • 1 ek. barna cukor
  • 1 és 1/2 tk. só
  • 8 ek. magkeverék (búzacsíra, búzakorpa, napraforgómag, tökmag, lenmag stb.)
Elkészítési idő:45 percFogyókúrás:nem
Költség:500-1000 FTVegetáriánus:igen
Adagok:4 főreGluténmentes:nem
Nehézség:Nagyon egyszerűLaktózmentes:nem

Elkészítés:

Az írót (tejbe öntöttem 1 evőkanál ecetet és 5 percig hagytam állni), a vizet és a száraz élesztőt elkeverjük egy nagy tálban, és 10 percet hagyjuk állni. Addig az összes többi hozzávalót kimérjük és egy tálba tesszük. Hozzáöntjük az élesztős keveréket, és pár perc alatt elkeverjük. Egy kissé ragacsos masszát kapunk.  (én egyébként csak úgy szemre szórtam bele a magvakat, szerintem sokkal többet, de nem rontotta el)

Egy közepes kenyérsütő formát kivajazunk és beleöntjük a masszát. A tetejére még bőven szórunk napraforgómagot és tökmagot, majd óvatosan belenyomkodjuk a tésztába.

A formát betesszük a hideg sütőbe, 100 fokra és 30 percig így sütjük. Majd felcsavarjuk 175 fokra és még 1 óra hosszán át sütjük. Ekkor tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült e. Mert minden sütő más, így előfordulhat, hogy 5-10 perig még sütni kell.

Rácson kihűtjük.

A fotók nem túl jók, baromi sötét volt és a konyhai világítás nem valami jó, de attól tartottam mire másnap hazaérek, nem lesz mit fotózni:) Ha szeretitek a sokmagvas teljeskiőrlésű kenyereket, akkor ezt melegen ajánlom, kezdőknek is, mert elrontani nem lehet. Persze ettől senki ne várja, hogy egy levegős könnyű kenyér lesz. Megrögzött fehér kenyér rajongóknak lehet, hogy nem ízlene, de ez sokkal egészségesebb.

Tipp / megjegyzés:
Mivel még sosem készítettem dagasztás nélküli kenyeret, ezért gondoltam megsütöm, meglátjuk mi lesz. Kíváncsi voltam nagyon, milyen lehet már, se dagasztás, se kelesztés. Kellemesen csalódtam, kinézetre és állagra is gyönyörű lett és nagyon finom. A kislányom felkiáltott, ez nagyon jó, többé nem kell soha kenyeret venned:)

Norvég hegyi kenyér, dagasztás nélkül 4.00/5 (2 értékelés)

Szólj hozzá!

Jelentkezz be Facebookkal, vagy töltsd ki a *-al jelölt mezőket. *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

A lap tetejére