Főoldal / Cikkek / A pizza készítés alapjai

A pizza készítés alapjai

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

A pizza készítés alapjai

 

Nem nagyon van olyan ember aki ne szeretné a pizzát. Házilag készítve kiadós ebédet/vacsorát készíthetünk a családnak, és tökéletes arra az esetre is ha fel akarjuk használni a hűtőben lévő maradékokat (kis darab sajt, szalámi, kolbász, sonka..stb).

Zöldséges pizza

Zöldséges pizza

A pizza olasz eredetű étel, ami mára már az egész világon elterjedt. Alapja egy kelt tésztából készült vékony lepénykenyér, melyet paradicsomos vagy tejfölös alapú szósszal borítanak,  erre különféle feltétek kerülnek (sonka, hagyma, szalámi…), a tésztát végül reszelt sajttal szórják meg és sütőben megsütik. Jellegzetes fűszere az oregano.

A pizza elterjedésével számos olyan változata alakult ki, mely más tájak konyhaművészetének jellegzetességeit viseli, ilyen például  a csípős kolbászos magyaros pizza, az ananászos sonkás hawaii pizza vagy a kukoricás-babos mexikói pizza.

A félbehajtott töltött pizza neve calzone.

Pizza alaptészta

Pizza alaptészta

Egy jó pizzatésztára van csupán szükség, és a feltétet ízlésünk szerint variálhatjuk.

 

A pizza tésztája kelt tészta.

Az alaprecept mindig ugyanaz, élesztő és liszt mindig kell hozzá, de azért lehet a pizza tésztát variálni, különféle liszt használatával, a tésztájába fűszerek vagy magvak keverésével.

 

A jó pizzatészta titkai

-       A pizza lelke  maga a tészta. A sikeresség alapja kelesztésen múlik, ami akkor jó ha a tészta kétszeresére megkelt, így lesz belül levegős üreges a pizza tészta.

-       Fontos hogy a tészta alapanyagai szobahőmérsékletűek legyenek.

-       Az élesztőt langyos cukros tejben futtatjuk fel. A cukorban elkezdenek szaporodni az élesztőgombák ez legideálisabban a langyos tejben történik meg.

A hideg tej nem kedvez az élesztőgombák szaporodásának a túl forró meg megöli őket.

-       Ha nincs otthon tej,helyettesíthetjük tejföllel vagy vízzel,de azt tartsuk szem előtt, hogy tejben indul be leghamarabb az erjedés, ezért ez az ideális.

-       A lisztet átszitálva levegősebb magasabb pizza tésztát készíthetünk.

-       A tésztát dagaszthatjuk kézzel, robotgéppel, és akár kenyérsütő gépben is.

-       Az olaszok szerint az a jó pizza tészta amit többször is megkelesztenek egyes helyeken azt vallják, hogy úgy az igazi ha legalább hatszor-nyolcszor is megkelesztik átgyúrják majd újrakelesztik sütés előtt.

-       A sütő legyen forró (220-250fokra előmelegített), mert így pár perc alatt ropogósra sül a pizza.

 

Mindenkinek jó sütögetést kívánok!

Értékeld a receptet

Marcsi (641 Recept)

Üdvözöllek kedves látogató. Marcsi vagyok, az oldal egyik alapítója. Ha bármi kérdésed, észrevételed lenne, az oldallal kapcsolatban, küldj egy e-mailt a [email protected] email címre.


Szólj hozzá!

Jelentkezz be Facebookkal, vagy töltsd ki a *-al jelölt mezőket. *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

A lap tetejére