Rákóczi túrós torta
Hozzávalók:A tésztához:
A kenéshez:
A krémhez:
A tetejére:
|
|
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit gyorsan összegyúrjuk, majd kisodorjuk a tortaforma méretére. A sütőpapírral bélelt forma aljára lisztet szórunk, és beletesszük a tésztát. Villával megszurkáljuk, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10-15 percig sütjük, míg a teteje kérget nem kap. A tésztát még melegen megkenjük a lekvárral.
Egy tálba tesszük a krém hozzávalóit, összekeverjük, majd a lekváros tészta tetejére simítjuk. Visszatesszük a sütőbe és tűpróbáig sütjük.
A tojásfehérjéket félig felverjük és hozzáadva a cukrot teljesen kemény habbá verjük.
A lekvárt picit megmelegítjük, és zacskóba tesszük, egy másik zacskóba kerül a hab, a sarkokat kivágjuk. Először a habból körben csíkot nyomunk a torta szélére majd váltakozva a lekvárral berácsozzuk.
Visszatesszük a sütőbe addig míg a hab szép világosbarnára nem pirul. Ha kihűlt, szeleteljük és kínáljuk.
Tipp / megjegyzés:
Hűtőbe tároljuk nehogy a túró megromoljon a melegben. Aki akarja más lekvárral is csinálhatja, de ez az igazi Rákóczi túrós.
A bögre 2,5 dl-es