Sajtos stangli
Hozzávalók:A tésztához:
A hajtogatáshoz:
A tetejére:
|
|
Elkészítés:
A langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, majd 1 ek. lisztet és elkeverjük. Pici lisztet a tetejére szórunk, majd félretesszük, hogy felfusson.
A maradék lisztet egy tálba tesszük, belekeverjük a sót, majd elmorzsoljuk benne a kockákra vágott vajat. A közepébe mélyedést készítünk, ide kerül a felfutott élesztő, a tejföl, a tojás és az ecet. (az ecettől lesz könnyű, levegős a tészta)
Sima felületű tésztacipóvá összegyúrjuk, majd lazán folpackba csomagolva 30 percre a hűtőbe tesszük.
Pihentetés után lisztezett deszkán kb. fél cm vastagra nyújtjuk. Elosztjuk rajta a reszelt sajt felét és össze hajtogatjuk. 30 percet pihentetjük a hűtőben, majd megismételjük a nyújtást, sajtszórást és hajtogatást.
Újabb 30 perc pihentetés után, lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk, a tetejét megkenjük a felvert tojással és megszórjuk reszelt sajttal. ízlés szerinti méretű rudakat vágunk belőle és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk.
Kelni hagyjuk 20 percig, majd 200fokra előmelegített sütőben kb. 15-20perc alatt aranyszínűre sütjük.