Sárgarépa torta
Hozzávalók:
|
|
Elkészítés:
A lisztet, sót, fahéjat, sütőport egy tálban összekeverjük. (fahéjból ízlés szerint használjunk)
(Adhatunk hozzá reszelt citrom illetve narancshéjat is)
A tojásokat,olajat,cukrot,vaníliás cukrot egy másik tálba öntjük és keverőgéppel jól kikeverjük.
A lisztes és a tojásos keveréket egybekeverjük.
Belekeverjük a darált diót és a reszelt sárgarépát. (a sárgarépát sajtreszelőn reszeljük finomra)
Formába öntjük, légkeveréses sütőben 175 fokon 50-55 percig sütjük. (tűpróbáig)
Porcukorral meghintve, vagy tejszínes mascarpone krémmel, illetve porcukorral elkevert mascarponéval tálaljuk. (természetesen, mascarpone krémmel tálalva, már nem laktózmentes)
Történet:
A sárgarépatorta a középkorban született, akkortájt a háztartások szűkében voltak a cukornak így mivel a sárgarépa elég édesnek bizonyult azzal ízesítették a tésztákat.
Egy időre feledésbe merült,majd a II.világháború után került újra előtérbe,azóta több kontinenst is bejárva megtartotta kiérdemelt helyét a gasztronómiában.