Somlói revolúció
Hozzávalók:A dió grillázshoz:
A tésztához:
Az étcsokoládés moussehoz:
A narancszseléhez:
A fehér csokoládés moussehoz:
A csokoládé ganache-hoz:
A díszítéshez:
|
|
Elkészítés:
Grillázs:
A diókat és a cukrot összekeverjük, majd állandó kevergetés mellett aranybarnára karamellizáljuk. Kiöntjük egy sütőpapíros vagy egy enyhén olajozott hideg felületre és hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt megdaráltjuk diódarálón. (én nagyobb darabokra felvágtam, majd a kávédarálóba tettem. Amit a tetején lévő díszítéshez tettem félre azt csak késsel aprítottam fel.)
Tortalap:
A 2 tojás sárgáját a cukorral kikeverjük, majd hozzáadjuk az olajat, és a narancslét. A lisztet elkeverjük a sütőporral és a kakaóval, majd a tojássárgás keverékhez adjuk. Végül lazán belekeverjük a 2 tojásfehérje felvert habját. Tortaformába simítjuk, majd tűpróbáig sütjük. Ha kihűlt, lehúzzuk róla a sütőpapírt és vissza helyezzük a kapcsos tortaforma aljába.
Étcsokoládés mousse:
Az étcsokoládét vízgőz felett felolvasztjuk, majd hagyjuk langyosra hűlni. A tojások sárgájához hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliáscukrot és a rumaromát, majd alaposan elkeverjük. Hozzáadunk 1dl tejszínt, a zselatint, és folyamatosan kevergetve, vízgőz felett besűrítjük. A végén hozzákeverjük az olvasztott csokoládét is, majd levesszük a gőzről. Ha kihűlt, belekeverjük a maradék 2,5 dl tejszín keményre felvert habját. Kézi habverővel keverjük bele a habot, így krémes marad, és nem lesz túl kemény.
A tortaformában lévő tésztára öntsük rá az elkészült csokoládékrémet, majd egyenletesen simítsuk el a tetejét. Ezután helyezzük be a hűtőbe legalább 2 órára, hogy a csokoládékrém teljesen megdermedjen.
Narancszselé:
A narancszselé hozzávalóit egy kisebb lábosban keverjük el, majd főzzük 2-3 percig, hogy a zselatin teljesen feloldódjon benne. Vegyük le a tűzről, hűtsük langyosra, majd óvatosan öntsük a csokoládékrém tetejére, és tegyük vissza a hűtőbe dermedni.
Fehércsokoládés mousse:
A fehércsokit vízgőz felett felolvasztjuk, majd levesszük a gőzről, és hagyjuk langyosra hűlni. A tojások sárgájához hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot majd alaposan elkeverjük. Hozzáadunk 1dl tejszínt, a zselatint, és folyamatosan kevergetve, vízgőz felett besűrítjük. A végén hozzákeverjük az olvasztott csokoládét is, majd levesszük a gőzről. Ha kihűlt, kézi habverővel belekeverjük a maradék 2,5 dl tejszín keményre felvert habját.
A tortát kivesszük a hűtőből, és a megszilárdult narancszselé rétegre simítjuk a fehércsoki mousse krémet. Visszatesszük a hűtőbe újabb 2 órára.
Csokoládé ganache és díszítés:
Már csak a csokoládé ganache a tetejére, és a díszítés van hátra.
A csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk, majd levesszük a gőzről, és állandó keverés mellett belecsurgatjuk a tejszínt, és szép csomómentesre elkeverjük. A sűrű csokoládékrémet a torta tetejére kanalazzuk, és egy spatula segítségével óvatosan elsimítjuk.
A fehércsoki mousse készítésénél olvasszunk kb 5dkg-al több csokit, és egy sütőpapírra egy kiskanál segítségével tegyünk belőle 2-3 cm-es csoki cseppeket vagy köröket, amire még olvadt állapotban szórjunk a darabos grillázsból. Így tegyük a hűtőbe megdermedni.
Tálalás előtt vegyük ki a tortát a hűtőből, csatoljuk le róla a tortaformát. Helyezzük tortatálra, és az oldalát díszítsük az apróra darált dió grillázzsal.
A tetejére nyomjunk a felvert tejszínből halmokat, és állítsuk mellé a fehércsokis grillázsos lapokat.
A tortát fogyasztás előtt hagyjuk 20-30 percig szobahőmérsékleten, így habos lesz, és selymesen krémes.
A sok hűtés miatt, kicsit sokáig készül, de nincs vele olyan sok munka
Tipp / megjegyzés:
26 cm-es formában készítettem.
A receptet Gizi blogján találtam, de van, amit módosítottam rajta. A receptet ezúton is köszönöm Gizi:)