Főoldal / Torták / Somlói revolúció

Somlói revolúció

Somlói revolúció

Somlói revolúció

Hozzávalók:

A dió grillázshoz:

  • 10 dkg darált dió
  • 5 dkg darabolt dió
  • 3 ek. cukor

A tésztához:

  • 2 tojás
  • 12,5 dkg cukor
  • 1 dl olaj
  • 1 dl narancslé
  • 15 dkg liszt
  • 2 ek. kakaó
  • 1/2 cs. sütőpor

Az étcsokoládés moussehoz:

  • 15 dkg étcsokoládé (70%-os)
  • 3 tojássárgája
  • 50 cl rum (v. 1 ek rumaroma)
  • 1 ek. porcukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 5 g zselatin (por)
  • 3,5 dl habtejszín (30%-os v. Hulala)

A narancszseléhez:

  • 2 dl frissen facsart narancslé (v. 100%-os narancslé)
  • 1 narancs reszelt héja
  • 5 dkg porcukor
  • 10 g zselatin (por)

A fehér csokoládés moussehoz:

  • 15 dkg fehér csokoládé
  • 3 db tojássárgája
  • 1 ek. porcukor
  • 2 tk. vaníliaaroma
  • 3,5 dl habtejszín (30 %-os v. Hulala)
  • 5 g zselatin (por)

A csokoládé ganache-hoz:

  • 10 dkg étcsokoládé (70 %-os)
  • 1 dl habtejszín

A díszítéshez:

  • 5 dkg fehércsokoládé
  • 1dl tejszín
  • + a grillázs
Elkészítési idő: több mint 2 és fél óra Fogyókúrás: nem
Költség: 2000-2500 FT Vegetáriánus: igen
Adagok: 8 főre Gluténmentes: nem
Nehézség: Normál Laktózmentes: nem

Elkészítés:

Grillázs:
A diókat és a cukrot összekeverjük, majd állandó kevergetés mellett aranybarnára karamellizáljuk. Kiöntjük egy sütőpapíros vagy egy enyhén olajozott hideg felületre és hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt megdaráltjuk diódarálón. (én nagyobb darabokra felvágtam, majd a kávédarálóba tettem. Amit a tetején lévő díszítéshez tettem félre azt csak késsel aprítottam fel.)

Tortalap:
A 2 tojás sárgáját a cukorral kikeverjük, majd hozzáadjuk az olajat, és a narancslét. A lisztet elkeverjük a sütőporral és a kakaóval, majd a tojássárgás keverékhez adjuk. Végül lazán belekeverjük a 2 tojásfehérje felvert habját. Tortaformába simítjuk, majd tűpróbáig sütjük. Ha kihűlt, lehúzzuk róla a sütőpapírt és vissza helyezzük a kapcsos tortaforma aljába.

Étcsokoládés mousse:
Az étcsokoládét vízgőz felett felolvasztjuk, majd hagyjuk langyosra hűlni. A tojások sárgájához hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliáscukrot és a rumaromát, majd alaposan elkeverjük. Hozzáadunk 1dl tejszínt, a zselatint, és folyamatosan kevergetve, vízgőz felett besűrítjük. A végén hozzákeverjük az olvasztott csokoládét is, majd levesszük a gőzről. Ha kihűlt, belekeverjük a maradék 2,5 dl tejszín keményre felvert habját. Kézi habverővel keverjük bele a habot, így krémes marad, és nem lesz túl kemény.

A tortaformában lévő tésztára öntsük rá az elkészült csokoládékrémet, majd egyenletesen simítsuk el a tetejét. Ezután helyezzük be a hűtőbe legalább 2 órára, hogy a csokoládékrém teljesen megdermedjen.

Narancszselé:
A narancszselé hozzávalóit egy kisebb lábosban keverjük el, majd főzzük 2-3 percig, hogy a zselatin teljesen feloldódjon benne. Vegyük le a tűzről, hűtsük langyosra, majd óvatosan öntsük a csokoládékrém tetejére, és tegyük vissza a hűtőbe dermedni.

Fehércsokoládés mousse:
A fehércsokit vízgőz felett felolvasztjuk, majd levesszük a gőzről, és hagyjuk langyosra hűlni. A tojások sárgájához hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot majd alaposan elkeverjük. Hozzáadunk 1dl tejszínt, a zselatint, és folyamatosan kevergetve, vízgőz felett besűrítjük. A végén hozzákeverjük az olvasztott csokoládét is, majd levesszük a gőzről. Ha kihűlt, kézi habverővel belekeverjük a maradék 2,5 dl tejszín keményre felvert habját.

A tortát kivesszük a hűtőből, és a megszilárdult narancszselé rétegre simítjuk a fehércsoki mousse krémet. Visszatesszük a hűtőbe újabb 2 órára.

Csokoládé ganache és díszítés:
Már csak a csokoládé ganache a tetejére, és a díszítés van hátra.

A csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk, majd levesszük a gőzről, és állandó keverés mellett belecsurgatjuk a tejszínt, és szép csomómentesre elkeverjük. A sűrű csokoládékrémet a torta tetejére kanalazzuk, és egy spatula segítségével óvatosan elsimítjuk.

A fehércsoki mousse készítésénél olvasszunk kb 5dkg-al több csokit, és egy sütőpapírra egy kiskanál segítségével tegyünk belőle 2-3 cm-es csoki cseppeket vagy köröket, amire még olvadt állapotban szórjunk a darabos grillázsból. Így tegyük a hűtőbe megdermedni.

Tálalás előtt vegyük ki a tortát a hűtőből, csatoljuk le róla a tortaformát. Helyezzük tortatálra, és az oldalát díszítsük az apróra darált dió grillázzsal.
A tetejére nyomjunk a felvert tejszínből halmokat, és állítsuk mellé a fehércsokis grillázsos lapokat.

A tortát fogyasztás előtt hagyjuk 20-30 percig szobahőmérsékleten, így habos lesz, és selymesen krémes.
A sok hűtés miatt, kicsit sokáig készül, de nincs vele olyan sok munka :)

Tipp / megjegyzés:
26 cm-es formában készítettem.

A receptet Gizi blogján találtam, de van, amit módosítottam rajta. A receptet ezúton is köszönöm Gizi:)

Mentés

Mentés

Marcsi (681 Recept)

Üdvözöllek kedves látogató. Marcsi vagyok, az oldal egyik alapítója. Ha bármi kérdésed, észrevételed lenne, az oldallal kapcsolatban, küldj egy e-mailt a [email protected] email címre.


Szólj hozzá!

A lap tetejére