Újévi vörösboros lencseleves
Hozzávalók:
|
|
Elkészítés:
A lencsét és a csülköt előző este beáztatom.
Másnap reggel a csülköt felteszem főni.
Dél felé egy lábasban olajon megpirítom az apróra vágott hagymát, hozzáadom az ujjnyira vágott répát, a kockázott zellert, a lencsét, és felöntöm vízzel. Beleteszem a babérlevelet, a leveskockát, és ízlés szerint fűszerezem (a sóval óvatosan kell bánni, hiszen a csülök, a kolbász és a leveskocka is sós)
Addig főzöm, míg meg nem puhul a lencse. Ekkor csavarok bele citromot, és öntök bele vörösbort, szórok rá lisztet, összekeverem, felforralom.
Közben a csülök is megfőtt. Kicsontozom, feldarabolom, és a főzővízével együtt a lencséhez öntöm. Belerakom a felkarikázott kolbászt is. Még egyszer felforralom.
Tálaláskor merek a tányérba levest, és teszek rá három kanál tejfölt.
Jó étvágyat kívánok!
Tipp / megjegyzés:
Újévkor kötelező lencsét enni, hacsak nem akarunk szegények lenni egész évben.