Főoldal / Desszertek / Profiterol csokis és vaníliás töltelékkel

Profiterol csokis és vaníliás töltelékkel

Profiterol csokis és vaníliás töltelékkel

Profiterol csokis és vaníliás töltelékkel

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 1 dl tej
  • 1 dl víz
  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 20 dkg liszt
  • fél tk. só
  • fél tk. cukor

A töltelékhez:

  • 5 dl tej
  • 1 rúd vanília
  • 12 dkg cukor
  • 6 tojás sárgája
  • 4 dkg finomliszt
  • 3,5 dkg étcsokoládé
  • 2 dl tejszín

A díszítéshez:

  • 5 dkg ét- és fehércsokoládé
  • jégcukor és cukrozott mogyoró
Elkészítési idő: 1óra 45 perc Fogyókúrás: nem
Költség: 1000-1500 FT Vegetáriánus: igen
Adagok: 6 főre Gluténmentes: nem
Nehézség: Normál Laktózmentes: nem

Elkészítés:

Először a tésztát készítjük el. A tejet és a vizet a cukorral és a sóval egy lábosba öntjük és belekockázzuk a vajat. Felmelegítjük, majd amikor már a vaj elolvadt, fokozatosan hozzákeverjük a lisztet. Egy percig kevergetjük, hogy a tészta összeálljon egy gombóccá. Áttesszük egy nagy tálba és egyenként hozzáadjuk a tojásokat. Fakanállal vagy robotgéppel keverjük bele. Nagyon kell rá vigyázni, hogy csak akkor adjuk hozzá a következő tojást, ha előző már jól elkeveredett. Lefedjük és egy órára félretesszük pihenni.

A tésztát nyomózsákba töltjük és kicsi kis halmokat nyomunk a sütőpapírral bélelt tepsire. Hagyjunk köztük helyet, mert nőni fognak majd sütés közben.

190 fokra előmelegített sütőbe toljuk és 10 percig sütjük. Ezután lejjebb vesszük a hőfokot 130 fokra és még tíz percig sütjük. Nagyon fontos, hogy ezt betartsuk, mert különben a tészta összeesik. (Én légkeveréses sütőben sütöttem.) Sülés közben ellenőrizzük a tésztát, mert minden sütő más lehet.

A töltelékhez a tejet a cukor felével és vanília kikapart magjaival és a vaníliarúddal forrásig melegítjük.
A tojások sárgáját a maradék cukorral fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk a lisztet. A forró tejet lassan a tojásos masszához csorgatjuk, úgy hogy közben kevergetjük, majd visszatesszük a tűzre, és folyamatos keverés mellett besűrítjük a krémet. Vigyázzunk, nehogy túlfőzzük, mert akkor a tojás megfő benne és csomós lesz. A krémet két részre osztjuk és az egyikben elkeverjük az étcsokoládét. Megszórjuk a krémek tetejét porcukorral, hogy ne bőrösödjön és félretesszük hűlni.

Amikor kihűltek a krémek, a tejszínt kemény habbá verjük és belekeverjük a krémekbe.

A tölteléket vékony csöves nyomózsákba töltjük és kis lyukat fúrva a fánkon megtöltjük őket a  krémmel. Amikor az összes fánkot megtöltöttük, vízgőz felett megolvasztjuk a kétféle csokoládét és a csokis töltelékkel töltöttet a fehércsokiba mártjuk, a vaníliásat pedig az étcsokiba. A tetejét megszórhatjuk jégcukorral és cukrozott mogyoródarabokkal is.

Tipp / megjegyzés:
Bonyolultnak tűnik, de igazán egyszerű elkészíteni :)
Ezt a tésztaalapot bizony nem csak vanília vagy csokikrémmel lehet megtölteni, hanem akár fagyival vagy gyümölccsel összekevert tejszínhabbal is. A lehetőségek száma határtalan…

lelekkonyha.blogspot.hu

Lélekkonyha (187 Recept)

Mindig is szerettem jókat enni, azonban a főzés iránti érdeklődésem akkor teljesedett ki, amikor összeköltöztem életem párjával és egyszer csak ott találtam magam a saját konyhámban. Képes voltam órákig a netet és a szakácskönyveket bújni, hogy újabb és újabb ételeket varázsoljak az asztalra. Úgy néz ki ez jól sikerült, mert az összes barátunk már csak ebédre vagy vacsorára volt hajlandó átjönni hozzánk :). Később ez a mánia odáig fajult, hogy egy-egy külföldi nyaralás már elképzelhetetlen volt a helyi piac vagy éttermek felkeresése nélkül. A sütemények azért kapnak kiemelt szerepet a blogban, mert a drága férjem minden reggel édességet reggelizik, ezért itt majd csak kakaórockernek becézem. Szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt még egy motivációs tényező jelent meg az életemben, hiszen kislányom megszületésével újabb kritikus érkezett a családi asztalhoz... Ha ez az oldal csak annyit ér el, hogy bármelyik olvasó elkészíti az egyik receptem és ezzel örömet szerez vele akár magának, akár másoknak, már megérte...


Szólj hozzá!

A lap tetejére