

Tejberizs karamellás almalekvárral
Hozzávalók:
A karamellás almalekvárhoz:
|
|
Elkészítés:
Egy jól kisúrolt aljú edénybe hideg vizet teszek. Beleöntöm a kerekszemű rizst, majd felöntöm annyi hideg vízzel ami ellepi. Teszek hozzá egy csipet sót, felhasított vanília rudat, és elkezdem főzni.
Amikor beitta a vizet, felöntöm kevés tejjel, ha beszívta újra öntök hozzá, és ezt mindaddig folytatom, amíg a rizs teljesen megpuhul. Persze közben gyakran kavargatom.
A végén teszek hozzá cukrot, reszelt citromhéjat és belekeverek egy darabka vajat is, hogy krémesebb állagú legyen. (Az is előfordul, hogy kerül bele egy adag vanília puding is, de ehhez most nem tettem.)
Én szeretem az íze miatt nádmelaszos barnacukorral csinálni, de így a rizs nem lesz hófehér.
Az almát felkockázom és citromos vízbe teszem.
A 3 evőkanál (barna)cukrot egy serpenyőben karamellizálom.(nem szoktam kavargatni, megvárom, amíg sötétbarna lesz)
Kiszedem az almakockákat a vízből és beleteszem a karamellába. Nagy lángon kevergetem. Az almával bekerült kevés víztől a karamella feloldódik, majd az alma elkezd párolódni.
Adok hozzá fahéjrudat és két karika citromot, amibe szegfűszegeket dugdosok. Mindezeket a végén majd kiveszem, és kidobom.
Hangulattól függ, van hogy szórok rá mézeskalácsfűszert vagy kínai ötfűszert is (most ez utóbbi került bele), esetleg gyömbért, de ezek nélkül is tökéletes.
Amikor az alma leve teljesen elfő, kevergetem még egy kicsit (mindvégig nagy lángon, hogy finom sült íze legyen), majd beledobok kb. 2-3 dkg vajat.
Miután a vaj beleolvadt, szórok bele egy kevés cukrot is (nem túl édesen szeretjük), reszelek bele citromhéjat majd egy krumplinyomóval összetöröm.A kész tejberizst poharakba kanalazom, majd a tetejére halmozom a karamellás almalekvárt.
Egyszerű, finom és nagyon mutatós desszert.
Beküldő: Márti
hogymegtudjuknezni.blogspot.hu
Good day very cool blog!! Man .. Beautiful .. Wonderful .. I will bookmark your web site and take the feeds additionally?KI am glad to find numerous useful information right here within the publish, we need develop extra techniques on this regard, thanks for sharing. . . . . .
You are a very capable individual!
I’m not sure why but this weblog is loading very slow for me. Is anyone else having this problem or is it a issue on my end? I’ll check back later and see if the problem still exists.
I enjoy what you guys are up too. This kind of clever work and reporting! Keep up the fantastic works guys I’ve added you guys to my own blogroll.
You can definitely see your enthusiasm within the work you write. The world hopes for more passionate writers such as you who aren’t afraid to say how they believe. Always follow your heart.