László szelet
Hozzávalók:A mézes lapokhoz:
A lekváros piskótatekercshez:
A kávés krémhez:
A tojáshabhoz:
A tetejére:
|
|
Elkészítés:
A lisztet keverjük össze a szódabikarbónával és az őrölt fahéjjal.
Egy tálba tegyük bele a porcukrot, a mézet, a zsírt, a tejet és az egész tojást, majd gőzfürdő fölött, állandó kevergetés mellett, melegítsük össze. Ezután vegyük le a gőzről, majd amikor már langyosra hűlt, adjuk hozzá a lisztes keveréket, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. (ha ragadna a kezünkhöz, akkor még egy kevés lisztet adjunk hozzá)
Az összegyúrt tésztát osszuk el kétfelé, majd először az egyik tésztát nyújtsuk ki enyhén lisztezett sütőpapíron nagyobb tepsi méretűre, majd a papírral együtt helyezzük rá a tepsire. ( én jó vékonyra nyújtottam ki, és egy gáztepsin sütöttem meg a lapokat) Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 8 perc alatt süssük világos zsemleszínűre. (én légkeverésnél 160 fokon, 7 percig sütöttem)
A sütőből kivéve, a sütőpapírral együtt helyezzük rácsra a tésztalapot, majd hűtsük ki teljesen. (pár perc után óvatosan emeljük le a tésztát a papírról, és úgy hűtsük tovább) A másik tésztával is így járjunk el.
A keverőtálba tegyük bele a porcukrot, a vaníliás cukrot, az egész tojásokat, majd keverjük jó habosra. Amikor már jó habos, állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a forró vizet, és keverjük tovább még 1-2 percig. Ezután szitáljuk hozzá a lisztet, majd fakanállal, óvatosan keverjük össze. Egy 37×32 cm-es gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd egyenletesen simítsuk el rajta a masszát. Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 15 perc alatt süssük készre a piskótát. (én légkeverésnél 160 fokon, 13 percig sütöttem)
A sütőből kivéve borítsuk a tésztát egy enyhén lisztezett sütőpapírra, majd húzzuk le róla a sütőpapírt, és kenjük meg a lekvárral.(a forró tésztára kenjük rá a lekvárt)
Ezután tekerjük fel, hagyjuk teljesen kihűlni, majd vágjuk fel szép egyforma vékony szeletekre. (én kb. 1 cm-es szeletekre vágtam fel)
A lisztet keverjük csomómentesre a tejjel, keverjük hozzá a lefőzött feketekávét, majd állandó keverés mellett, főzzük sűrűre. Ezután néha megkeverve, hűtsük ki teljesen mielőtt a krémhez adnánk. A keverőtálba tegyük bele a porcukrot, a vaníliás cukrot, a felkockázott puha vajat, majd keverjük jó habosra. Ezután állandó keverés mellett, apránként adjuk hozzá a főzött masszát, majd keverjük simára.
A tojásfehérjéhez adjuk hozzá a porcukrot, majd gőzfürdő fölött verjük fel kemény habbá. (én robotgéppel kevertem, jó pár percig, mire kemény hab lett belőle) Ezután vegyük le a gőzről, majd adjuk hozzá a felkockázott puha vajat, és keverjük simára.
A kakaót keverjük össze annyi vízzel, hogy egy sűrű masszát kapjunk.
Az egyik mézes tésztalapot helyezzük rá egy tálcára, majd kenjük rá a kávés krém felét. Ezután helyezzük rá szorosan egymás mellé a felszeletelt lekváros piskótatekercset, egyenletesen kenjük rá a maradék kávés krémet, majd helyezzük rá a másik mézes lapot, és tenyérrel óvatosan nyomkodjuk le. Végül kenjük rá a tetejére a tojásfehérje habot, majd pötyögtessük rá a kakaót, és fogpiszkálóval kicsit húzkodjuk szét.
Az elkészült süteményt ezután hagyjuk legalább egy napot állni, hogy a mézes lapok kellően megpuhuljanak és az ízek jól összeérjenek.
Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a süteményt, majd úgy kínáljuk.