Ezt se hagyd ki!
Főoldal / Desszertek / Francia Diós kocka

Francia Diós kocka

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Francia Diós kocka

Francia Diós kocka

Hozzávalók:

A mézes laphoz:

  • 30 dkg liszt
  • 10 dkg porcukor
  • 1 kk. szódabikarbóna
  • 1 ek. olvasztott
  • 10 dkg margarin
  • 2 tojás

A diós laphoz:

  • 5 tojás
  • 15 dkg cukor
  • 3 ek. forró víz
  • fél dl olaj
  • 10 dkg liszt
  • fél cs. sütőpor
  • 15 dkg darált dió

A vaníliás krémhez:

  • 6 dl tej
  • 2 cs vaníliás pudingpor
  • 10 dkg cukor
  • egy kis doboz mascarpone (25 dkg)
  • 15 dkg margarin

A tetejére:

  • 10 dkg dióbél
  • 10 dkg porcukor a karamellhez
  • olvasztott csokoládé (5 dkg)
Elkészítési idő: 1 óra Fogyókúrás: nem
Költség: 1000-1500 FT Vegetáriánus: igen
Adagok: 8 főre Gluténmentes: nem
Nehézség: Normál Laktózmentes: nem

Elkészítés:

A mézes lap hozzávalóit könnyű tésztává összegyúrjuk, majd két egyforma lapot sütünk belőle.
(Én 22×24 cm-es, sütőpapiros tepsiben sütöttem 180 fokon kb 10 perc alatt)

A diós laphoz a tojásokat ketté választjuk. A fehérjét a cukor 2/3 részével kemény habbá verjük.
A tojások sárgáját keverő gépbe tesszük, hozzáadjuk a cukrot az olajat majd a meleg vizet de csak akkor amikor a sárgája kezd habosodni. Beleforgatjuk a kemény fehérjehabot, majd a sütőporral és a dióval elkevert lisztet. Óvatosan, hogy a fehérjehab ne nagyon törjön össze. Sütőpapírral bélelt 22×24 cmes tepsibe simítjuk és 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük.

A pudingot a tejjel megfőzzük, majd kihűtjük.
A puha margarint a porcukorral kihabosítjuk, majd apránként a kihűlt pudinghoz keverjük. Végül belekeverjük a mascarponet is.

A krémmel összetöltjük a lapokat úgy, hogy alulra és felülre egy-egy mézes lap kerül, középre pedig a diós piskótalap. A krémből a sütemény tetejére is kenjünk egy keveset.

A diót kicsit megpörköljük. A porcukrot egy serpenyőben karamellizálni kezdjük, majd mikor már szép arany színű, hozzáadjuk a darabolt pörkölt dióbelet. Zsiradékkel kikent lábosba, vagy szilikonos sütőlapra simítjuk, és hagyjuk kihűlni. Majd felaprítjuk és a sütemény tetejére szórjuk.

Olvasztott csokoládéval díszítjük.
Pár órát hűtőbe tesszük, hogy a mézes lapok megpuhuljanak, így szépen lehet majd szeletelni.

Értékeld a receptet

Domján Mária (560 Recept)


Szólj hozzá!

Jelentkezz be Facebookkal, vagy töltsd ki a *-al jelölt mezőket. *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

A lap tetejére