Főoldal / Desszertek / Vaníliakrémes eper-rebarbara pite zabpelyhes morzsával

Vaníliakrémes eper-rebarbara pite zabpelyhes morzsával

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Vaníliakrémes eper-rebarbara pite zabpelyhes morzsával

Vaníliakrémes eper-rebarbara pite zabpelyhes morzsával

Hozzávalók:

(nagy piteformához)

  • 25 dkg liszt
  • 10 dkg hideg vaj
  • csipet só
  • 5 dkg porcukor (vagy édesítő)
  • 1 db kis méretű tojás
  • 2-3 ek. víz
  • 1 tk. ecet

A töltelékhez:

  • nagy köteg rebarbaraszár (kb. 30-35 dkg)
  • kb. 20 dkg eper
  • 8 dkg barna cukor
  • + 3 dl tejszín
  • 2 tojás
  • 2 csapott ek. étkezési keményítő
  • 1 rúd vanília
  • 12 dkg porcukor (vagy édesítő)

A tetejére:

  • 10 dkg zabpehely
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 3 ek. barna cukor
Elkészítési idő:1 óraFogyókúrás:nem
Költség:1000-1500 FTVegetáriánus:igen
Adagok:6 főreGluténmentes:nem
Nehézség:NormálLaktózmentes:nem

Elkészítés:

Az alaphoz a lisztet elvegyítjük a porcukorral, a csipet sóval és a hideg vajat is hozzáadjuk kis darabokban. A kezünkkel összemorzsoljuk, majd hozzáadjuk a tojást is, és ezzel is összedolgozzuk.

A vizet elvegyítjük az ecettel, és kanalanként az előbbiekhez adjuk. Addig adagoljuk hozzá, amíg jól gyúrható tésztát kapunk. A tésztacipót folpackba csomagolva 1 órára a hűtőbe tesszük.

A rebarbarát megtisztítjuk, és apró darabokra vágjuk. Egy serpenyőben a barnacukrot feltesszük melegedni 1 evőkanál vízzel, amikor elkezd olvadni, hozzáadjuk a rebarbarát és kevergetve pár percig karamellizáljuk. Ezalatt kicsit meg is puhul. Szűrőbe öntjük, hogy a leve lecsöpögjön, a levét pedig felfogjuk egy tálba.

A tésztát lisztezett munkalapon vékonyra nyújtjuk, és kibéleljük vele a kivajazott piteformát. Sütőpapírt teszünk a tetejére, amire száraz babot és 160 fokos sütőben légkeverésnél kb. 20 perc alatt elősütjük.

Kivesszük a sütőből, kivesszük belőle a babot és a sütőpapírt, majd beleszórjuk a rebarbarát, és a negyedekbe vágott epreket.

A krémhez a tojást habosra keverjük a porcukorral, hozzáadjuk a vanília kikapart magjait, az étkezési keményítőt, és simára keverjük. Lassan hozzáöntjük a tejszínt is. Ezt a keveréket ráöntjük a rebarbarára, visszatesszük a sütőbe 180 fokra, és még 20 percet sütjük.

A tetejére a zabpelyhet összevegyítjük a barna cukorral és az olvasztott vajjal. 20 perc után kivesszük a pitét, a zabpelyhes keveréket egyenletesen a tetejére szórjuk és még 15 percre visszatesszük a sütőbe, míg a teteje szép aranybarna nem lesz.

A közepe felpúposodhat, de ahogy hűl ez szépen visszasimul.

Langyosan már lehet szeletelni, akár magában, akár fagyival, kicsit savanyú, kicsit édes, krémes a belseje, ropogós a teteje, szóval isteni finom:)

Tipp / megjegyzés:
Langyosan egy gombóc vanília fagyi is jár hozzá mindenképpen, de hidegen is szuper, nálunk mindenki szereti, így általában gyorsan elfogy.

Értékeld a receptet

Szólj hozzá!

Jelentkezz be Facebookkal, vagy töltsd ki a *-al jelölt mezőket. *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

A lap tetejére