Főoldal / Desszertek / Aranygaluska vaníliasodóval Tündi konyhájából

Aranygaluska vaníliasodóval Tündi konyhájából

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Aranygaluska vaníliasodóval Tündi konyhájából

Aranygaluska vaníliasodóval Tündi konyhájából

Hozzávalók:

Tészta hozzávalói:

  • 40 dkg liszt
  • 3 dl tej (langyos)
  • 2 ek. cukor
  • 3 dkg élesztő
  • 5 dkg margarin (olvasztott)
  • 1 tojássárgája
  • 1-2 csipet só
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • fél citrom reszelt héja

Forgatáshoz:

  • 10 dkg margarin (olvasztott)
  • 15 dkg darált dió
  • 2 ek. porcukor 

Vaníliasodó hozzávalói:

  • 2 tojássárgája
  • 3 púpozott ek. cukor
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • 2 ek. liszt
  • 0,5 l. tej 

Tetejére:

  • kristálycukor
Elkészítési idő: 1óra 30 perc Fogyókúrás: nem
Költség: 1000-1500 FT Vegetáriánus: igen
Adagok: 4 főre Gluténmentes: nem
Nehézség: Normál Laktózmentes: nem

Elkészítés:

Egy mély tálba beleöntjük a lisztet. A liszt közepébe mélyedést “fészket” készítünk a kezünkkel. A mélyedésbe beleöntjük az 1 dl langyos tejet, szórunk a tejbe egy csipet cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Tejben az élesztőt az ujjunkkal jól összekeverjük. “Fészek” széléről egy kevés lisztet szórunk az élesztős tejbe, majd jól összekeverjük. Letakarjuk és kb. 3-5 percet várunk, míg felfut a kovászunk. Utána beleöntjük a megmaradt 2 dl langyos tejet, hozzáadjuk a tojássárgáját, a citrom lereszelt héját, a cukrot, a vaníliás cukrot, a sót és végül az olvasztott margarint. Az egészet jól összegyúrjuk, hogy egy rugalmas, könnyű, de nem ragacsos kalács jellegű tésztát kapjunk. Letakarjuk és 1 órát pihentetjük míg kb. a duplájára nem nő.

Míg kell a tészta addig elkészítjük a vaníliasodót: Egy lábosba beleöntjük a fél liter tejet. Egy mélytányérba beletesszük a tojássárgákat, a cukrot, a vaníliás cukrot, és a liszte. A lábosból kiveszünk 8 ek. tejet és csomómentesen az egészet összekeverjük, majd bele öntjük a lábos tejbe és addig főzzük, míg egy kissé sűrű állagú pudingot nem kapunk.

Ha megkelt a tészta, egy lisztezett, sík felületen kb. 2 cm vastagságúra kinyújtjuk és pogácsa szaggatóval (6,5 cm átmérője) kiszaggatjuk a tésztát.

A kiszaggatott tésztát először belemártjuk az olvasztott margarinba, majd alaposan beleforgatjuk a cukorral kevert darált dióba.

Margarinnal kikent formába szorosan egymás mellé, illetve egymásra helyezzük a diós tésztákat. Végén a tetejét kristálycukorral szórjuk meg. Letakarjuk és még kb. fél órát pihentetjük.

Előmelegített sütőben 170-180 fokon kb. 35-40 percig sütjük. (Én sütőpapírt tettem a tetejére, hogy ne nagyon égjen meg)

Ha kihűlt, vaníliasodóval leöntve kínáljuk.

Mentés

Értékeld a receptet

Tündi konyha (124 Recept)


Szólj hozzá!

Jelentkezz be Facebookkal, vagy töltsd ki a *-al jelölt mezőket. *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

A lap tetejére