Főoldal / Birka / Marha / Birkapörkölt

Birkapörkölt

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Birkapörkölt

Birkapörkölt

Hozzávalók:

  • 2 kg birka színhús, vagy 3 kg csontos
  • 30 dkg füstölt szalonna
  • 1 fej fokhagyma
  • 4 fej hagyma
  • 2-3 paprika
  • 2 paradicsom
  • 3 ek pirospaprika
  • 1 csapott ek őrölt kömény
  • 3 dl száraz vörösbor
  • ízlés szerint erős paprika
Elkészítési idő:2 óraFogyókúrás:nem
Költség:2000-2500 FTVegetáriánus:nem
Adagok:6 főreGluténmentes:igen
Nehézség:NormálLaktózmentes:igen

Elkészítés:

A szalonnát apró kockára vágjuk, és zsírjára sütjük. Beledobjuk egy darabban a bőrét is. Erre kerül az apróra vágott vöröshagyma és a paprika. Addig pirítjuk, folyamatos keverés mellett, amíg a hagyma üveges lesz.
Ekkor mehet bele az apróra vágott paradicsom, és az összezúzott fokhagyma. Egy-két percig ezt is pirítjuk, majd rászórjuk a köménymagot és a pirospaprikát. Jól elkeverjük, és beletesszük az összevágott húst, és ízlés szerint megsózzuk.

Folyamatosan kevergetve addig pirítjuk, amíg ki nem fehéredik a hús.
Addigra általában a hús (elsősorban a só hatására) levet ereszt, ebben párolódik tovább, persze időnként meg kell keverni, rázogatni. Érdemes fedőt tenni rá, és az alatt párolni.
Ha lesülne zsírjára, akkor kevés vízzel (ami nem lepi el a húst) fel kell engedni. Mindig csak rövid lé, szaft legyen alatta. Utolsó felöntés a vörösborral történik, de ezzel már csak egy-két percig rotyogjon, és húzzuk le a tűzről.

Aki szereti az erőset, az az utolsó felengedés előtt tegyen bele erős paprikát.
Köretnek főtt burgonya, galuska, tarhonya illik hozzá a legjobban, de akár magában, finom friss házi kenyérrel is isteni. Savanyúságot kínálunk mellé.

Értékeld a receptet

darazsilona (13 Recept)


Szólj hozzá!

Jelentkezz be Facebookkal, vagy töltsd ki a *-al jelölt mezőket. *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

A lap tetejére