Marhaburger baconnel, házi buciban
Hozzávalók:A zsemléhez:
A kenéshez:
A húspogácsához:
A zsemlébe:
A sütéshez:
A hamburger szószhoz:
|
|
Elkészítés:
A zsemle hozzávalót a kenyérsütő gép üstjébe pakoljuk, majd dagasztó programra állítva hagyjuk, hogy a gép dagassza-kelessze a tésztát. Miután megkelt, lisztezett felületre borítjuk és 9 egyforma darabba vágjuk a tésztát. (kb. 11-12 dkg/db)
Egyenként megformázzuk a zsemléket, majd sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket, egymástól kicsit távolabb, hiszen még kelni fognak. Letakarjuk egy konyharuhával, és hagyjuk, hogy a duplájára keljenek. Amikor a kis gömböcök megkeltek, a tetejüket lekenjük a felvert tojással, és megszórjuk szezámmaggal.
180 fokra előmelegített sütőben kb 15-18 perc alatt megsütjük. Légiesen könnyű és aranybarna hamburger zsemle a végeredmény.
Elkészítjük a hamburger szószt. A majonézt, ketchupot, és a mustárt egy tálkában összekeverjük, majd sóval és borssal ízesítjük. Betesszük a hűtőbe.
A serpenyőben kevés zsiradékon, magas hőfokon, pirosra sütjük a bacon szeleteket.
A marhahúst sózzuk-borsozzuk majd alaposan összedolgozzuk. 6-8 egyforma méretű gombócot formázunk belőle. (kb 10-12 dkg/gombóc.)
A baconzsíros serpenyőben mindét oldalán megsütjük a kerekre lapogatott húspogácsákat. Még forrón, minden húspogácsa tetejére 1-1 szelet sajtot teszünk.
A zsemléket kettévágjuk és a serpenyőben visszamaradt zsiradékon kissé megpirítjuk a vágott felüket, majd megkenjük a hamburger szósszal. Ráteszünk egy szelet sajtot, majd a húspogácsát a ráolvadt sajttal a tetején. Paradicsom és lilahagyma szeletek következnek , majd még egy adag hamburgerszósz, a ropogósra sült bacon szeletek, majd saláta zárja a sort.
Rátesszük a tetejét, majd átszúrjuk egy hamburger vagy hústűvel.
Jó étvágyat kívánok!