Főoldal / Kelt tészták / Croissant

Croissant

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Croissant

Croissant

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 4,5 dkg cukor
  • 1 tk só
  • 1,5 dkg friss élesztő
  • 2 dl langyos víz
  • 1 dl langyos tej
  • 25 dkg vaj
  • 1 tojás
Elkészítési idő: 1óra 30 perc Fogyókúrás: nem
Költség: 500-1000 FT Vegetáriánus: igen
Adagok: 4 főre Gluténmentes: nem
Nehézség: Normál Laktózmentes: nem

Elkészítés:

Szitáljuk a lisztet egy nagy tálba. Adjuk hozzá a cukrot és a sót. Futtassuk fel az élesztőt a langyos tejes vízben és öntsük a lisztes keverékhez. Gyúrjuk össze, majd formázzunk belőle kis cipót és pihentessük 20 percig a hűtőben.

Tegyük a vajat két zsírpapír közé, és nyújtsuk nyújtófával 20*20 cm-es négyzetté. A deszkát hintsük meg liszttel és a tésztát nyújtsuk ki 40*40 cm-esre. Tegyük rá a vajat és hajtsuk rá a tészta mind a négy oldalát, mintha becsomagolnánk. Ismét nyújtsuk ki a tésztát, de most 24*60 cm-es téglalapra. A tészta egyharmadát hajtsuk a másik egyharmadára, majd hajtsuk rá a maradék egyharmadot. Fordítsuk el 90°-al, és nyújtsuk ki ismét majd hajtogassuk be újra. Csomagoljuk be folpackba és tegyük a hűtőbe 30 percre. Még kétszer ismételjük meg a nyújtást és a hajtogatást és ismét tegyük a hűtőbe 30 percre.

Nyújtsuk ki a tésztát 42*42 cm-esre, vágjuk ketté (2 db 21*42 centis csíkra) , majd ezeket vágjuk kis háromszögekre. A háromszög szélesebb végétől göngyöljük fel a tésztát és formáljuk kifli alakúra.

Tegyük a kifliket sütőpapíros tepsire és kelesszük addig, amíg duplájára nem nőnek. Általában egy éjszakát érdemes keleszteni. (Én nem tettem, mert 1 óra kelesztés után a kifliket lefagyasztottam, hogy reggel csak ki kelljen venni és sütni.)

Melegítsük elő a sütőt 220 fokra, a croissantokat kenjük meg a felvert tojással és kb. 15 percig süssük a sütőben. Ha fagyasztott croissantokat készítünk, akkor alacsonyabb hőfokon tovább süssük.

Értékeld a receptet

Lélekkonyha (187 Recept)

Mindig is szerettem jókat enni, azonban a főzés iránti érdeklődésem akkor teljesedett ki, amikor összeköltöztem életem párjával és egyszer csak ott találtam magam a saját konyhámban. Képes voltam órákig a netet és a szakácskönyveket bújni, hogy újabb és újabb ételeket varázsoljak az asztalra. Úgy néz ki ez jól sikerült, mert az összes barátunk már csak ebédre vagy vacsorára volt hajlandó átjönni hozzánk :). Később ez a mánia odáig fajult, hogy egy-egy külföldi nyaralás már elképzelhetetlen volt a helyi piac vagy éttermek felkeresése nélkül. A sütemények azért kapnak kiemelt szerepet a blogban, mert a drága férjem minden reggel édességet reggelizik, ezért itt majd csak kakaórockernek becézem. Szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt még egy motivációs tényező jelent meg az életemben, hiszen kislányom megszületésével újabb kritikus érkezett a családi asztalhoz... Ha ez az oldal csak annyit ér el, hogy bármelyik olvasó elkészíti az egyik receptem és ezzel örömet szerez vele akár magának, akár másoknak, már megérte...


Szólj hozzá!

A lap tetejére