Laczkó sztrapacska
Hozzávalók:A tésztához:
A feltéthez:
A főzéshez:
|
|
Elkészítés:
A krumplit annyi vízben ami ellepi, 2-3 csipet sóval héjában feltesszük főni. Ha puha, leöntjük róla a forró vizet és hideg vízben pihentetjük.
Ha kihűlt, hámozzuk, összetörjük, hozzáadjuk a tojást, egy csipet sót és apránként hozzádolgozzuk a lisztet is.Tésztát gyúrunk belőle.
(A recepthez 2 bögre lisztet írtam, de igazából lehet több vagy kevesebb, mindig annyit adjunk hozzá, amennyit a tészta felvesz)
A puha tésztát kézzel kis gombócokká szaggatjuk és forrásban levő, sós,olajos vízben kifőzzük.
( A gombócokat sűrűn megkeverjük, mert hajlamosak leragadni.) Amikor feljönnek a víz tetejére, 1-2 perc múlva kivehetjük őket)
Egy tepsibe kb .1 ek. zsírt rakunk, erre rakjuk a leszűrt gombócokat, és alaposan átforgatjuk a zsírban.
A gombócokra egy csomag túrót szórunk, jól eloszlatva,hogy ellepje őket. A savanyú káposztáról lecsöpögtetjük a levet és a túrós gombócok tetejére szórjuk. Tejföllel befedjük a tetejét, ízlés szerint megszórjuk sóval, ételízesítővel.
A szalonnát kockákra vágjuk, majd serpenyőben megpirítjuk. Zsírjával együtt eloszlatjuk a tejföl tetején.
220 fokra előmelegített sütőbe tesszük, ahol kb 15 perc alatt megpirítjuk.
Tejföllel kínáljuk.
Jó étvágyat!