Csokis mákos krémes – paleo
Hozzávalók:19×32 cm-es tepsihez A tésztához:
A krémhez:
A csokimázhoz:
|
|
Elkészítés:
A tojásokat külön választjuk. A sárgákat habosra keverjük a por alakú eritrittel, majd hozzáadjuk a kókusztejet is és elkeverjük. A száraz hozzávalókat egy külön tálban elvegyítjük.
A tojás fehérjéket kemény habbá verjük, ezt összeforgatjuk a habos masszával, és beleforgatjuk a száraz hozzávalókat. Egy 18 x 28cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral, és belesimítjuk a masszát. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 18-20 perc alatt megsütjük.
A krémhez a szentjánoskenyérmag lisztet és a mákot simára keverjük a kókusztejjel, felforraljuk, majd folyamatos keverés közben besűrítjük. Hűlés közben még keményedik az állaga. Amikor elkészül, belekeverjük a vanília kivonatot, az édesítőt és kókuszvajat. Simára keverjük majd hagyjuk kihűlni, de közben többször átkeverjük.
A kókuszkrémet felverjük majd lazán összeforgatjuk a mákos krémmel.
A kihűlt tészta tetejére kenjük az áfonyalekvárt, erre simítjuk rá a mákos krémet.
A megkent tésztát a hűtőbe tesszük, hogy a krém teljesen megszilárduljon, majd elkészítjük a bevonatot.
A csokit felolvasztjuk a kókuszvajjal, belekeverjük a kakaóport és kevés édesítőt. Habverővel simára keverjük és a krém tetejére simítjuk. Visszatesszük a hűtőbe dermedni. A teljes dermedés előtt érdemes felszeletelni, mert különben a máz törni fog szeleteléskor.
Nagyon finom és nagyon mákos.
(A szentjánoskenyérmag liszt kapható Magyarországon is, nem azonos a karobporral, én ebből készítem a paleo tejbegrízt is. Talán útifűmaghéj is használható helyette, de szerintem ez sokkal finomabb így, érdemes beszerezni, mert nagyon kevés kell belőle egyszerre, iszonyú nagy a folyadékfelvevő képessége.)