Főoldal / Desszertek / Dédi diós mákos bejglie

Dédi diós mákos bejglie

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Dédi diós mákos bejglie

Dédi diós mákos bejglie

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 50 dkg porcukor
  • 50 dkg liszt
  • 10 dkg puha ráma
  • 10 dkg puha zsír
  • 2 tojás
  • 1 citrom
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • pici só
  • 1,5 dl langyos tej
  • 1 cs. élesztő felfuttatva

A töltelékhez:

  • 25-25 dkg darált dió, és mák
  • 12,5-12,5 dkg porcukor
  • 4-4 ek. méz
  • 1-1 cs. vaníliás cukor
  • mazsola
  • fahéj
  • szegfűszeg

A tetejére:

  • 1 tojás sárgája
Elkészítési idő: 1óra 45 perc Fogyókúrás: nem
Költség: 1500-2000 FT Vegetáriánus: igen
Adagok: 8 főre Gluténmentes: nem
Nehézség: Normál Laktózmentes: nem

Elkészítés:

Áztassuk be a mazsolát langyos vízbe, és reszeljük le a citrom héját.

A tészta hozzávalóit egy 1 tk. citrom héjjal összedolgozzuk, henger alakúra formázzuk és fél órát letakarva, langyos helyen kelesztjük.

Míg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket, külön lábosba öntjük a diót, és a mákot, és a többi hozzávalót, csak a dióba tegyünk fahéjat és szegfűszeget a mákba ne, 1-1- tk citrom héjat adjunk még hozzá. Kis lángon állandó keverés mellett 5-5 percig főzzük mind két tölteléket.

Vágjuk fel a tésztát 4 részre. Nyújtsunk ki 2 tésztát külön külön, és töltsük meg őket a diós töltelékkel, majd szorosan tekerjük fel. A másik 2 tésztával ugyanígy járunk el, de abba mákos tölteléket teszünk.Tegyük őket egymástól kellő távolságra egy tepsibe, majd kenjük le a tetejüket felvert tojássárgájával. Szurkáljuk meg őket.

180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 percig sütjük, és a lemezen hagyjuk kihűlni. Majd szeleteljük, és kínáljuk.

Tipp / megjegyzés:
A sütő ajtaját csak akkor nyissuk ki ha szükséges.

Értékeld a receptet

Mária Bársonyné Dankovics (279 Recept)

Anya vagyok és feleség aki szeret főzni, sütni. Szeretek új dolgokat alkotni, a családom a kritikusaim, ők mondanak véleményt az elkészített ételekről és a sütikről. Emellett szeretném a régi családi recepteket bemutatni mert a régi háziasszonyok tudtak olcsón, finomat készíteni. Ez a célon hogy a fiatal háziasszonyok is tanulhassanak tőlem, nekem ez okoz örömet ha átadhatom amit én tanultam !!!


Szólj hozzá!

A lap tetejére