Főoldal / Desszertek / Epres tejberizs Gizi konyhájából

Epres tejberizs Gizi konyhájából

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

 Epres tejberizs Gizi konyhájából

Epres tejberizs

Hozzávalók:

A tejberizshez:

  • 20 dkg rizs
  • 6 dl tej
  • 1,5 dl Hulala (v. habtejszín)
  • 10 dkg  porcukor
  • 2 cs. vaníliás cukor

Az eperdzsemhez:

  • 50 dkg eper
  • 3 ek. méz
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • 1 kk. őrölt fahéj
  • 1 púpozott tk. étkezési keményítő
  • 0,5 dl víz
Elkészítési idő:45 percFogyókúrás:nem
Költség:1000-1500 FTVegetáriánus:igen
Adagok:4 főreGluténmentes:igen
Nehézség:NormálLaktózmentes:nem

Elkészítés:

A rizst legalább két vízben mossuk meg, és alaposan csepegtessük le.

Ezután adjuk hozzá a tejet, és a tejszínt, melegítsük forráspontig, majd vegyük kisebbre a hőfokot, és főzzük puhára. Főzés közben többször keverjük meg, majd kóstolással ellenőrizzük, hogy kellően megpuhultak e a rizsszemek. (amennyiben szükséges, még egy kevés tejet önthetünk hozzá főzés közben)

Amikor a rizs puhára főtt, vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a porcukrot és a vaníliás cukrot, és keverjük alaposan össze.

Az epret folyó víz alatt alaposan mossuk meg, majd daraboljuk fel. Egy serpenyőbe olvasszuk fel a mézet, adjuk hozzá a feldarabolt epret, a vaníliás cukrot, és az őrölt fahéjat, majd néha megkeverve, pároljuk pár percig.

Az étkezési keményítőt keverjük simára a vízzel, majd állandó keverés mellett, adjuk hozzá az eperhez, és addig főzzük, hogy kellően besűrűsödjön. (arra figyeljünk, nehogy túl sűrű legyen a dzsem)

Az elkészült tejberizst az eperdzsemmel váltakozva kanalazzuk a poharakba, majd tegyük be a hűtőbe, hogy kellően lehűljön.

Tálalás előtt vegyük ki a hűtőből az epres tejberizst, hagyjuk kicsit felmelegedni hogy ne legyen túl hideg, majd úgy kínáljuk.

Epres tejberizs Gizi konyhájából 5.00/5 (1 értékelés)

Gizi (311 Recept)

Szeretek sütni-főzni, és sokat kirándulni.Több évtizede sertepertélek a konyhámban kisebb, nagyobb sikereket elérve. Mára már szenvedélyemmé vált a sütés-főzés, így minden nap valami finomsággal kényeztetem a családomat, és a barátaimat. Szeretem a hagyományos, magyaros ételeket, de szívesen kipróbálok számomra új, és különleges ízvilágot is.


Szólj hozzá!

Jelentkezz be Facebookkal, vagy töltsd ki a *-al jelölt mezőket. *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

A lap tetejére