Főoldal / Torták / Erdei gyümölcsös csoki mousse torta

Erdei gyümölcsös csoki mousse torta

Erdei gyümölcsös csoki mousse torta

Erdei gyümölcsös csoki mousse torta

Hozzávalók:

(26cm-es tortaformához)

A dió grillázshoz:

  • 10 dkg darált dió
  • 5 dkg darabolt dió
  • 3 ek. cukor

A tésztához:

  • 2 tojás
  • 12,5 dkg cukor
  • 1 dl olaj
  • 1 dl narancslé vagy víz
  • 15 dkg liszt
  • 2 ek.vőkanál kakaó
  • 1/2 csomag sütőpor

Az étcsokoládés moussehoz:

  • 15 dkg étcsokoládé (70%-os)
  • 3 tojássárgája
  • 50 cl rum (v. 1 ek rumaroma)
  • 1 ek. porcukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 5 g zselatin (por)
  • 3,5 dl habtejszín (30%-os v. Hulala)

A gyümölcszseléhez:

  • 20-25 dkg vegyes erdei gyümölcs (nálam málna és ribizli..stb) mirelit is jó
  • 5 dkg porcukor
  • 10 g zselatin (por)

A fehér csokoládés moussehoz:

  • 15 dkg fehér csokoládé
  • 3 db tojássárgája
  • 1 ek. porcukor
  • 2 tk. vaníliaaroma
  • 3,5 dl habtejszín (30 %-os v. Hulala)
  • 5 g zselatin (por)

A csokoládé ganache-hoz:

  • 20 dkg étcsokoládé (70 %-os)
  • 2 dl habtejszín

A díszítéshez:

  • 5 dkg fehércsokoládé
  • grillázs
Elkészítési idő: több mint 2 és fél óra Fogyókúrás: nem
Költség: 2500-3000 FT Vegetáriánus: igen
Adagok: 8 főre Gluténmentes: nem
Nehézség: Normál Laktózmentes: nem

Elkészítés:

A diókat és a cukrot elkeverjük a cukorral, majd állandó kevergetés mellett aranybarnára karamellizáljuk. Kiöntjük egy sütőpapíros vagy egy enyhén olajozott hideg felületre és hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt megdaráltjuk diódarálón. (én nagyobb darabokra felvágtam, majd a kávédarálóba tettem. Amit a tetején lévő díszítéshez tettem félre azt csak késsel aprítottam fel.)

A 2 tojás sárgáját a cukorral kikeverjük, majd hozzáadjuk az olajat, és a vizet. (vagy a narancslét) A lisztet elkeverjük a sütőporral és a kakaóval, majd a tojássárgás keverékhez adjuk. Végül lazán belekeverjük a 2 tojásfehérje felvert habját. Tortaformába simítjuk, majd tűpróbáig sütjük. Ha kihűlt, lehúzzuk róla a sütőpapírt és vissza helyezzük a kapcsos tortaforma aljába.

Az étcsokoládét vízgőz felett felolvasztjuk, majd hagyjuk langyosra hűlni. A tojások sárgájához hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot és a rumaromát, majd alaposan elkeverjük. Hozzáadunk 1dl tejszínt, a zselatint, és folyamatosan kevergetve, vízgőz felett besűrítjük. A végén hozzákeverjük az olvasztott csokoládét is, majd levesszük a gőzről. Ha kihűlt, belekeverjük a maradék 2,5 dl tejszín keményre felvert habját. Kézi habverővel keverjük bele a habot, így krémes marad, és nem lesz túl kemény.

A tortaformában lévő tésztára öntsük rá az elkészült csokoládékrémet, majd egyenletesen simítsuk el a tetejét. Ezután helyezzük be a hűtőbe legalább 2 órára, hogy a csokoládékrém teljesen megdermedjen.

A gyümölcszselé hozzávalóit egy kisebb lábosban keverjük el, majd főzzük 2-3 percig, hogy a gyümölcsök összeessenek, és a zselatin teljesen feloldódjon benne. (ha mirelit gyümölcsöt használunk, hagyjuk kiengedni mielőtt összekeverjük a cukorral és a zselatinnal) Vegyük le a tűzről, hűtsük langyosra, majd óvatosan öntsük a csokoládékrém tetejére, és tegyük vissza a hűtőbe dermedni.

A fehércsokit vízgőz felett felolvasztjuk, majd levesszük a gőzről, és hagyjuk langyosra hűlni. A tojások sárgájához hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot majd alaposan elkeverjük. Hozzáadunk 1dl tejszínt, a zselatint, és folyamatosan kevergetve, vízgőz felett besűrítjük. A végén hozzákeverjük az olvasztott csokoládét is, majd levesszük a gőzről. Ha kihűlt, kézi habverővel belekeverjük a maradék 2,5 dl tejszín keményre felvert habját.
A tortát kivesszük a hűtőből, és a megszilárdult gyümölcszselé rétegre simítjuk a fehércsoki mousse krémet, majd visszatesszük a hűtőbe 2 órára.

Már csak a csokoládé ganache a tetejére és a díszítés van hátra.

A csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk, majd levesszük a gőzről, és állandó keverés mellett belecsurgatjuk a szobahőmérsékletű tejszínt, és szép csomómentesre elkeverjük. A sűrű csokoládékrémet a torta tetejére kanalazzuk, és egy spatula segítségével óvatosan elsimítjuk a tetején majd az oldalán.
A fehércsoki mousse készítésénél olvasszunk kb. 5dkg-al több csokit, és egy sütőpapírra egy kiskanál segítségével tegyünk belőle 2-3 cm-es csoki cseppeket vagy köröket, amire még olvadt állapotban szórjunk a darabos grillázsból. Így tegyük a hűtőbe megdermedni.

Helyezzük tortatálra, az oldalát díszítsük az apróra darált dió grillázzsal. A tetejére pedig ízlésesen helyezzük rá a grillázsos fehércsoki lapokat.
A tortát fogyasztás előtt hagyjuk 20-30 percig szobahőmérsékleten, így habos lesz, és selymesen krémes.

Kicsit sokáig készül a sok hűtés miatt, de megéri elkészíteni. ajánlom mindenkinek.

Marcsi (681 Recept)

Üdvözöllek kedves látogató. Marcsi vagyok, az oldal egyik alapítója. Ha bármi kérdésed, észrevételed lenne, az oldallal kapcsolatban, küldj egy e-mailt a [email protected] email címre.


Szólj hozzá!

A lap tetejére