Főoldal / Torták / Madártejes bagoly torta

Madártejes bagoly torta

Madártejes bagoly torta

Madártejes bagoly torta

Hozzávalók:

  • Fondant
  • ételfesték

A piskótához:

  • 6 tojás
  • 6 ek.cukor
  • 6 ek.liszt
  • 1 cs.sütőpor

A formához:

  • pici vaj
  • liszt

A krémhez:

  • 8 tojás sárgája
  • 4 ek.cukor
  • 5 ek.liszt
  • 2 cs.vaníliás cukor
  • 4 dl tej
  • 18 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
Elkészítési idő: 2 óra Fogyókúrás: nem
Költség: 1500-2000 FT Vegetáriánus: igen
Adagok: 12 főre Gluténmentes: nem
Nehézség: Bonyolult Laktózmentes: nem

Elkészítés:

Fondant vagy smartflex anyagunkat ételfestékkel megszínezzük és megmintázzuk a tortára kerülő díszeket.
A csatos tortaformát kivajazzuk, kilisztezzük.

A 6 tojásból, 6 ek. lisztből, 6 ek. cukorból piskóta tésztát készítünk, a tortaformába simítjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük. Ha kihűlt, 2 lapba elvágjuk.

A tojások sárgáját a cukorral, a vaníliás cukorral és a liszttel alaposan elkeverjük. A tejet apránként hozzáadva csomómentesre keverjük, majd folytonos kevergetés mellett sűrű krémmé főzzük.

A 18 dkg puha vajat habosra keverjük a porcukorral, majd kézi robotgép segítségével a kihűlt krémbe keverjük. Akkor jó, amikor krémes az állaga. A félbevágott tortát megtöltjük a krémmel úgy, hogy maradjon belőle a torta tetejének és az oldalának a lekenéséhez is.

A bevonásra szánt fondant anyagunkat kinyújtjuk, majd ráterítjük a tortánkra és szépen eligazítjuk, elsimítjuk. A tetejére tesszük a díszítést, aminek csak a fantáziánk szab határt.

Tipp / megjegyzés:
Ez volt életem első fondant tortája saját készítésű figurákkal. A nagyobb hangsúlyt a színekre a figurákra fektettem, ezért nem a legszebb a tortán a fondantom. De nagy sikert aratott. A díszítést a neten találtam, egy percet sem gondolkodtam, hogy a kislányom szülinapi tortáján mi legyen a dísz ezek után.

Fontos! A krém teljesen legyen kihűtve, mert különben kicsapódik is pöttyös lesz. A figurák biztos tartását az írókám biztosította. Kevés tojás fehérjét porcukorral jól elkevertem és egy csöpp citromlevet tettem hozzá. Ezzel az anyaggal ragasztottam. Így száradás után nem kell izgulni, hogy a díszek eldőlnek, elcsúszkálnak.

Egyébként ha nem tortának készül ez a madártej szelet, akkor a tojások fehér habjából készül a piskóta, 8 kanál liszttel, 8 kanál cukorral és a sütőporral, de az a tészta nem annyira tortának való, kicsit keményebb, nehezebb szeletelni és nem jön fel magasra sütés közben. Rákenjük a krémet, a tetejére hulala tejszínből habot verünk és ráhalmozzuk a sütinkre. Nálunk ez nagy kedvenc.


Szólj hozzá!

A lap tetejére