Máglyarakás
Hozzávalók:
|
|
Elkészítés:
Az almákat megmossuk, félbevágjuk, magházukat kimetsszük, húsukat vékonyan fölszeleteljük. Az almát a vajon kevés cukorral és a fahéjjal megpároljuk.
Egy kb. 30×20 centis, magas falú tepsit kivajazunk, morzsával behintjük.
A zsemléket 1 centi vastagra fölszeleteljük, és a felét a tepsiben szétterítjük.
A tojások sárgáját a megmaradt margarinnal, a fele porcukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, felöntjük a tejjel és jól kikeverjük.
Ezután a zsemlére locsoljuk, kissé átforgatjuk, hogy mindenhol egyformán érje.
Az almát egyenletesen ráhalmozzuk,és megszórjuk darált cukrozott dióval, majd a maradék zsemlével beborítjuk. Óvatosan meglocsoljuk a maradék tejes öntettel.
A barackízt egy kevés vízzel simára keverjük, és háromnegyedével megkenjük a tetejét.
Sütőben, közepes lánggal (180 °C , légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 30 percig sütjük.
Ezalatt a tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vége felé apránként a maradék cukrot és lekvárt is hozzáadjuk.
A máglyarakás tetejére kenjük, és visszatoljuk a sütőbe.
A lángot mérsékeljük, és még kb.15 percig sütjük. (amíg elkezd pirulni a teteje)
Melegen kockákra vágva, porcukorral megszórva tálaljuk.