Főoldal / Desszertek / Aprósütemények / Mákos-marcipános keksz

Mákos-marcipános keksz

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Mákos-marcipános keksz

Mákos-marcipános keksz

Hozzávalók:

  • 20 dkg liszt
  • 5 dkg egész mák
  • 5 dkg marcipán
  • 15 dkg vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 1 tk sütőpor
  • 1 db tojássárgája (nagy)
  • 1/2 ek. tejföl
  • 1 citrom reszelt héja
  • csipet só
Elkészítési idő:1 óraFogyókúrás:nem
Költség:1000-1500 FTVegetáriánus:igen
Adagok:2 főreGluténmentes:nem
Nehézség:NormálLaktózmentes:nem

Elkészítés:

A mákot állandó kevergetés mellett, pár pillanat alatt pörköljük meg, majd öntsük ki egy tányérra, és hűtsük ki teljesen. (vigyázzunk, nehogy a mák megégjen, egy pár pillanat elég ahhoz hogy kellően megpörkölődjön!!!)

A lisztet szitáljuk át, majd keverjük össze a sütőporral, egy csipet sóval, és a reszelt citromhéjjal. Ezután adjuk hozzá a felkockázott hideg vajat, majd kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos, adjuk hozzá az előzőleg megpörkölt mákot, a porcukrot és a vaníliás cukrot, reszeljük hozzá a marcipánt, majd keverjük össze. Ezután adjuk hozzá a tojássárgáját, a tejfölt, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát, majd csomagoljuk be fóliába, és tegyük be egy órára a hűtőbe, hogy kellően lehűljön, és könnyen nyújtható legyen.

A hűtőből kivéve, lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 0,5 cm vastagra, majd ízlés szerinti méretűre vágjuk fel a tésztát. (én derelyevágóval vágtam fel) Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd egymástól kicsit távolabb, helyezzük rá a tésztát. (sütés közben a tészta nőni fog) Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 10-15 perc alatt szép aranybarnára. (én légkeverésnél 150 fokon, 10 percig sütöttem)

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a tepsiben, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.

Tipp / megjegyzés:
Ízlés szerint süthetjük világosabbra, vagy éppen sötétebbre. Én kicsit sötétebbre sütöttem, mert jó ropogósan szeretjük. Hűvös helyen hosszabb ideig eltartható.

Mákos-marcipános keksz 5.00/5 (1 értékelés)

Gizi (266 Recept)

Szeretek sütni-főzni, és sokat kirándulni.Több évtizede sertepertélek a konyhámban kisebb, nagyobb sikereket elérve. Mára már szenvedélyemmé vált a sütés-főzés, így minden nap valami finomsággal kényeztetem a családomat, és a barátaimat. Szeretem a hagyományos, magyaros ételeket, de szívesen kipróbálok számomra új, és különleges ízvilágot is.


Szólj hozzá!

Jelentkezz be Facebookkal, vagy töltsd ki a *-al jelölt mezőket. *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

A lap tetejére