Mákos szilvás rétes
Hozzávalók:
A töltelék hozzávalói:
A mákoshoz:
|
|
Elkészítés:
A hozzávalókból jól kidolgozott rétes tésztát készítek. Simára ki kell dolgozni a tésztát semmi gyűrődés ne legyen rajta.
Amikor kész a tészta, lisztezett tálcára 2 nagy gombócot készítek belőle a tetejét lekenem egy kis olvasztott zsírral edénnyel letakarom és kb 3,4 -1órát pihentetem.
Ezalatt előkészítem a töltelékeket.
Az olajat felmelegítem beleteszem a darát, kicsit megpirítom és másfél deci meleg vízzel felöntöm. Ettől a dara megdagad. Amikor meghűl akkor teszem majd a rétestésztára és rá halmozom majd az összevagdalt szilvát, és megszórom fahéjas cukorral.
A mákot ledarálom citromhéjjal ,lereszelt almával cukorral összekeverem és félreteszem.
A tészta pihentetése után az asztalra nagy fehér terítőt teszek, jól meglisztezem és a kézfejemmel elkezdem lassan a nyújtást.
Amikor teljesen lelóg az asztalról a szélét kőrbe a kezemmel letekerem, és a tésztát olajjal vagy olvasztott zsírral meglocsolom.
Ekkor jöhet rá a töltelék.
Amikor a töltelék rajta van, akkor egy kis olajos tejföllel meglocsolom, és az abrosszal szépen feltekerem.
Olajjal kikent tepsibe teszem és tojással lekenem. 180- 200fokra előmelegített sütőben szép pirosra megsütöm.
Porcukorral meghintve tálalom.
Én most szilvás darásat, és mákos almásat készítettem.