Főoldal / Desszertek / Szalagos fánk Gabriella módra

Szalagos fánk Gabriella módra

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Szalagos fánk Gabriella módra

Fánk Gabriella módra

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt 
  • 5 dkg élesztő
  • 1 kávéskanál cukor
  • 3 csipet só
  • 6 dl tej 3,5%
  • fél dl étolaj
  • 3 tojás
Elkészítési idő: 1óra 45 perc Fogyókúrás: nem
Költség: 1000-1500 FT Vegetáriánus: igen
Adagok: 10 főre Gluténmentes: nem
Nehézség: Bonyolult Laktózmentes: nem

Elkészítés:

A lisztet kelesztő tálba öntöm,mélyedést készítek a közepébe,ebbe morzsolom az élesztőt,rá a cukrot ,sót, és ráöntöm a fele mennyiség meleg (de nem forró) tejet.

Amikor az élesztő felfutott, hozzá adom a két tojás sárgáját és 1 egész tojást, majd a maradék tejet.

Hólyagosra dagasztjuk,végül beledolgozzuk az étolajat, és liszttel megszórjuk a tetejét. Meleg helyen duplájára kelesztjük.

Mikor megkelt újra át dagasztjuk szép hólyagosra és ismét hagyjuk duplájára kelni.

Mikor meg kelt újból át dagasztjuk,és ha harmadjára megkelt, jól lisztezett gyúródeszkára borítjuk.

Majd egymásra hajtjuk és kissé nyújtjuk ismét felébe hajtjuk és másfél ujjnyi vékonyra nyújtjuk ki.

Fánk szaggatóval,vagy lisztbe mártott bögrével kiszaggatjuk, konyha ruhával lefedjük és így is kelni hagyjuk 20-percet.

Egy nagy méretű lábosba 1-liter olajat és 10 dkg zsírt felmelegítünk, (egy kis darab tésztával nézzük meg elég forró e az olaj) beletesszük a fánkokat, de mindig a teteje legyen alul,és fedő alatt sütjük aranysárgára, majd meg fordítjuk,ekkor fedő nélkül sütjük készre,és sütőpapírra szedjük ki.

Amikor végeztünk a kisütéssel vaníliás porcukorral megszórjuk.

Én így készítem mindig és szép szalagos.

Tipp / megjegyzés:

Jó tippként.Tartsuk be a kelés és dagasztások idejét. Mikor sütjük a felső fele alul alsó pedig felül legyen, először fedő alatt sütjük,fordítás után fedő nélkül.

Értékeld a receptet


Szólj hozzá!

A lap tetejére