Tejszínes túrós epertorta
Hozzávalók:A piskótához:
A tejszínes túrókrémhez:
A krémbe még:
A díszítéshez:
|
|
Elkészítés:
A piskótát 2 részletben sütjük, a hozzávalókat elfelezzük.
Az egész tojásokat a langyos vízzel magas fokozaton elkezdjük felverni, majd pár perc után a porcukrot is hozzáadjuk, és addig verjük, amíg szép habos nem lesz. A lisztet kanalanként hozzáadjuk, de óvatosan keverjük bele. A masszát sütőpapírral bélelt 26 centiméteres tortaformába öntjük, és 180 fokon kb 20 perc alatt megsütjük. (majd a hozzávalók másik feléből is elkészítjük a lapot)
Amikor a teteje már szép aranybarna és érintésre picit ruganyos, akkor jó. Kivesszük, óvatosan rácsra borítjuk, lehúzzuk róla a papírt és hagyjuk kihűlni. ( Persze lehet egyben is sütni a kettő lapot, és sülés után elvágni.)
A túrót botmixerrel összetörjük, hogy jó krémes legyen. Hozzákeverjük a vaníliarudak kikapart magját, a cukor felét, és a citromlevet.
A zselatint beáztatjuk, majd kinyomkodjuk és pici vízzel felolvasztjuk. A tejszínt felverjük a cukor másik felével, de nem keményre, hanem úgy, hogy még kicsit folyós maradjon. Összefogatjuk a túróval, ilyenkor meg lehet kóstolni, mert mindenki máshogyan szereti. Ízlés szerint lehet édesíteni.
Az egyik piskótát a visszatesszük a kapcsos forma aljába. Az eper szemeket kettévágjuk, és a vágással kifelé körberakjuk a formában. A maradék félbevágott eperszemeket fektetve a piskótára rakjuk.
A langyosra hűlt zselatint hozzáadjuk a túrós krémhez és jól elkeverjük. A krémet a piskótára öntjük, a tetejét elsimítjuk és a hűtőbe tesszük dermedni.
Közben elkészítjük a zselét, ami persze bármilyen lehet. A langyosra hűlt zselét a hideg túrókrémre kanalazzuk, majd újra hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen. Végül rátesszük a második piskótalapot is.
A tetejét csokoládéba mártott eperszemekkel és porcukorral díszítjük.