Főoldal / Desszertek / Skót shortbread

Skót shortbread

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Skót shortbread

Skót shortbread

Hozzávalók:

  • 25 dkg puha vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 1 kk. só
  • 1 tk. vanília esszencia
  • 35 dkg liszt
  • 5 dkg kukorica liszt

A tetejére:

  • 1 tojásfehérje kissé felverve
  • cukor
Elkészítési idő:45 percFogyókúrás:nem
Költség:500-1000 FTVegetáriánus:igen
Adagok:6 főreGluténmentes:nem
Nehézség:EgyszerűLaktózmentes:nem

Elkészítés:

Az összes hozzávalót egy tálba tesszük, és a mixer dagasztókarjával összedolgozzuk. De kézzel sem nehéz összegyúrni, csak a vaj puha legyen.

(Itt külön lehet sózott és sima vajat venni, én a sózottat használtam, mert mi úgy szeretjük, szerintem így jobban érvényesül az édes íz, persze így már a plusz sót nem adtam hozzá. )

A masszát belenyomkodjuk a piteformába. De lehet bármilyen formában sütni esetleg kiszúrót használni. Elegyengetjük a tetejét, és felvágjuk egyenletes cikkere és villával megszurkáljuk. Megkenjük a tojásfehérjével, és megszórjuk cukorral. (Nálam most a tetejéről lemaradt a tojásfehérje és a cukor, de anélkül is finom.)

180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt megsütjük.Figyelni kell, nem szabad nagyon kiszárítani, attól is függ a sütési idő, hogy milyen vastag a sütemény.

Ahogy kivesszük a sütőből, újra felvágjuk a csíkok mentén. Könnyebb ilyenkor, mert még puha.

Dobozban hetekig eláll, kávé, tea mellé nem is kell finomabb nasi.

Tipp / megjegyzés:
A shortbread lényege a sok vaj, ezt nem lehet margarinnal kiváltani, mert akkor elveszik a lényeg. A recept egy aprócska kis skót zsebszakácskönyvből való.

Értékeld a receptet

Szólj hozzá!

Jelentkezz be Facebookkal, vagy töltsd ki a *-al jelölt mezőket. *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

A lap tetejére