Főoldal / Kelt tészták / Zablisztes bukta

Zablisztes bukta

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Zablisztes bukta

Zablisztes bukta

Hozzávalók:

  • 50 dkg sima liszt
  • 10 dkg zabliszt
  • 6 dkg olvasztott margarin
  • csipet só
  • 1 citrom reszelt héja
  • 3 ek Xilit
  • 3 dl tej (ha szükségesnek látod tehetsz még kb 0,3 – 0,5 dl- t bele)
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 egész tojás + 2 sárgája

A töltelékhez:

  • lekvár

A lekenéshez:

  • 1 tojás
Elkészítési idő: 1 óra Fogyókúrás: nem
Költség: 500-1000 FT Vegetáriánus: igen
Adagok: 6 főre Gluténmentes: nem
Nehézség: Egyszerű Laktózmentes: nem

Elkészítés:

Az élesztőt 1dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk.
A kétféle lisztet, a sót, és a citromhéjat a dagasztótálba tesszük, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a villával felvert tojásokat valamint a 2 dl langyosított tejet, amivel bedagasztjuk a tésztát. Lefedve, langyos helyen duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk és kb.30 x 50 cm méretű lappá nyújtjuk.
A lapot kb.10 x 10 cm-es négyszögekre vágjuk, mindegyik közepére halmozunk a lekvárból és feltekerjük.
A végeiket összenyomjuk, majd olajozott vagy vajazott tepsire szorosan egymás mellé tesszük az illesztéssel lefelé.

Közben a bukták érintkezési felületét megkenjük olajjal. (így könnyebben szétjönnek majd ). A tepsiben is 30 percet kelesztjük, közben a sütőt 180 fokra bekapcsoljuk.

Lekenjük a megkelt a bukták tetejét felvert tojással és 25 percig, de legalábbis a szép piros szín eléréséig sütjük.

Ügyesen egyben kiborítjuk, majd vissza egy rácsra ahol hagyjuk kihűlni.

Diabetikus porcukorral ( a nem diétázóknak sima porcukorral) megszórva kínáljuk.

Tipp / megjegyzés:
Tetszés szerint más töltelékkel is megtölthetjük, pl: mák, dió, túró…stb.

Értékeld a receptet

Hajdula (64 Recept)


Szólj hozzá!

A lap tetejére