Citromkrémes máktorta
Hozzávalók:(24 cm-es tortaformához)
A citromkrémhez:
A díszítéshez:
|
|
Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját a porcukorral, a csipet sóval, a reszelt citromhéjjal és az olajjal kikeverjük. Hozzáadjuk a 15 dkg darált mákot, végül beleforgatjuk a keményre felvert fehérje habot. Sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk és 180 fokra előmelegített sütőben 25-30perc alatt megsütjük.
A porcukrot, a citromok levét és reszelt héját, a tojásokat és a sárgájákat kikeverjük, majd lassú tűzön felfőzünk. A végén apránként hozzáadjuk a vajat és pár perc alatt összefőzzük. Hűlni hagyjuk, majd a teljesen kihűlt krémet robotgéppel felhabosítjuk.
A megsült és kihűlt tortalapot 3 lapra vágjuk, és megtöltjük a citromos krémmel.
A tejszínt habbá verjük, majd tetszés szerint díszítjük vele a torta tetejét és oldalát. Ízlés és idény szerinti gyümölcsökkel pl. citrom, gránátalma magok esetleg eperrel is díszítjük.