Főoldal / Desszertek / Cseresznyés pite diós krémmel

Cseresznyés pite diós krémmel

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Cseresznyés pite diós krémmel

Cseresznyés galette diós krémmel

Hozzávalók:

3-4 db hozzávalói:

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 1-2 ek tejföl
  • 1 ek hideg víz
  • csipet só
  • 1 cs vaníliás cukor

Töltelék hozzávalói:

  • 2-3 marék dió
  • 25 dkg mascarpone
  • barna cukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • reszelt citromhéj
  • fahéj
  • cseresznye
  • 1 db tojás
Elkészítési idő:1óra 15 percFogyókúrás:nem
Költség:1000-1500 FTVegetáriánus:igen
Adagok:4 főreGluténmentes:nem
Nehézség:EgyszerűLaktózmentes:nem

Elkészítés:

A lisztet egy csipet sóval és a vaníliás cukorral egy tálba tesszük és elkeverjük. Ezután hozzáadjuk a vajat, majd gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk, úgy hogy jó morzsalékos állagú legyen. Végül beletesszük kanalanként a tejfölt és a vizet, majd összegyúrjuk, hogy könnyen nyújtható tészta legyen.(először csak 1 ek. tejföl kerüljön bele, mert a liszt minőségétől függően, lehet ennyi is elég)

Végül folpack fóliába csomagoljuk, és a hűtőszekrénybe tesszük legalább 60 percre, pihentetni a tésztát.

Közben el tudjuk készíteni a tölteléket.

A dió pörkölésével kell kezdeni.
Egy tepsibe beletesszük a diót, majd előmelegített sütőbe tesszük, és közepes lángon 5-6 percig pirítjuk. (akkor jó ha már szép színt kapott a dió, de figyelni kell nehogy megégjen!)
Ha elkészült, akkor a sütőből kivesszük, teljesen kihűtjük majd ledaráljuk.

A mascarponét simára keverjük, ízlés szerinti mennyiségű barna cukorral, a vaníliás cukorral és a reszelt citromhéjjal. Ezután hozzákeverjük a ledarált-pörkölt diót is.

A cseresznyét megmossuk, kimagozzuk és lecsepegtetjük.

A tésztát kivesszük a hűtőből, majd lisztezett deszkán jó vékonyra kinyújtjuk.(én sütőpapírra tettem rá, és úgy nyújtottam ki, így nem ragadt le a tészta)
A kinyújtott tésztából, 3-4 kör alakot kivágunk.(én egy fedőt tettem rá és azt vágtam körbe, nagyságától függően, 3-4 kör lesz belőle)

Mindegyik kör közepére rákanalazunk a mascarponés-diós krémből, majd elsimítjuk, úgy hogy maradjon a szélétől kb. 2 cm-es üres tésztacsík.

Ezután megpakoljuk a krém tetejét magozott cseresznyével, majd megszórjuk egy kevés barna cukorral és őrölt fahéjjal.

Végül az üresen maradt tésztarészt, szépen felhajtogatjuk a töltelékre.
Az egész tojást felverjük, majd megkenjük vele a tésztát, és megszórjuk apróra összedarabolt dióval.(ezt a diót nem kell előtte megpörkölni, mert különben sütésközben megég!)

Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, majd egymástól kicsit távolabb ráhelyezzük a megtöltött tésztát. (én a kinyújtott, körbevágott tésztát egyesével helyeztem rá a tepsire, és ott töltöttem meg, így könnyebb volt vele bánni)

Előmelegített sütőbe helyezzük, majd közepes lángon 20-25 perc alatt szép pirosra sütjük.

Sütőből kivéve kicsit hűlni hagyjuk, majd langyosan tálaljuk, így a legfinomabb a cseresznyés pite diós krémmel.

Tipp / megjegyzés:

A franciák pitéje a galette, melyet bármilyen töltelékkel elkészíthetünk, számtalan variánsa létezik de leginkább a felül nyitott töltött pitét nevezik így.

Értékeld a receptet

Gizi (311 Recept)

Szeretek sütni-főzni, és sokat kirándulni.Több évtizede sertepertélek a konyhámban kisebb, nagyobb sikereket elérve. Mára már szenvedélyemmé vált a sütés-főzés, így minden nap valami finomsággal kényeztetem a családomat, és a barátaimat. Szeretem a hagyományos, magyaros ételeket, de szívesen kipróbálok számomra új, és különleges ízvilágot is.


Szólj hozzá!

Jelentkezz be Facebookkal, vagy töltsd ki a *-al jelölt mezőket. *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

A lap tetejére