Főoldal / Befőzés / Csipkebogyó lekvár II

Csipkebogyó lekvár II

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Csipkebogyó lekvár II

Csipkebogyó lekvár II

Hozzávalók:

(12 kis üveghez)
4 kg csipkebogyó
2 kg cukor (kristály)
1 késhegynyi nátrium-benzoát (üvegenként)

Elkészítési idő:több mint 2 és fél óraFogyókúrás:nem
Költség:0-500 FTVegetáriánus:igen
Adagok:4 főreGluténmentes:igen
Nehézség:BonyolultLaktózmentes:igen

Elkészítés:

A csipkebogyókat alaposan megmossuk, majd késsel mindkét végüket levágjuk.
A megtisztított bogyókat egy nagy fazékba tesszük és felöntjük annyi vízzel, hogy 2-3 ujjnyira ellepje. Forrástól számítva egy órán keresztül lassú tűznél főzzük, időnként megkevergetjük, mert könnyen leragad.

A megfőtt csipkebogyókat egy nagyon finom lyukú szűrűn egy evőkanál segítségével átpasszírozzuk. Látszólag ebben a műveletben a héjtól és a magoktól szabadulunk meg, valójában azonban a csipkebogyó belsejében apró szúrós szőrök találhatók, ez a főellenség. Hogy ezekből a szőrökből biztosan ne maradjon a lekvárunkban a már átpasszírozott pépet érdemes még egyszer átpasszírozni.

Megmérjük a préselményt. Ez azért fontos, hogy tudjuk, mennyi cukrot tegyünk majd hozzá.

Előkészítjük az üvegeket, A csipkebogyó pépet lassú tűzön feltesszük főni. Amikor felforr a pép, hozzáadjuk a cukrot. 1 kg préselményhez 50-60 dkg cukrot számítsunk attól függően mennyire szeretjük édesen. A cukor felolvadását követően még 20 perig főzzük.

A kész lekvárt üvegekbe töltjük, tetejükre késhegynyi nátrium benzoátot szórunk, lezárjuk, majd száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

Értékeld a receptet

kgyorgyi68 (287 Recept)


Szólj hozzá!

Jelentkezz be Facebookkal, vagy töltsd ki a *-al jelölt mezőket. *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

A lap tetejére