Cukkinilekvár
Hozzávalók:2 db 700 ml-es üveghez:
|
|
Elkészítés:
A cukkinit tisztítsuk meg, majd vágjuk félbe és kanállal távolítsuk el a magokat. Ezután a nagyobb lyukú reszelőn (almareszelő) reszeljük le.
A citromokat hámozzuk meg, és a fehér hártyát teljesen távolítsuk el róla. (Én olyan citromokat használtam fel, melyeknek a héját pár nappal ezelőtt már lereszeltem. Így a kissé már megszáradt fehér részt, szépen letudtam egyben húzni a gyümölcshúsról)
Ezután vágjuk fel kisebb kockákra, és adjuk hozzá a már lereszelt cukkinihez. (A citromtól szép színű lekvárunk lesz, nem fog megbarnulni)
Tegyük fel a tűzre főni, és közeben adjuk hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot, az őrölt fahajat, és a levendulavirágot.
Kevergetve főzzük, 10-15 percig, majd vegyük le a tűzről, és botmixerrel pépesítsük.
Ezután tegyük vissza a tűzre, és jól forraljuk ki. Amikor már forr, szintén vegyük le a tűzről, majd állandó keverés mellett, szórjuk bele a Knorr dzsemesítőt, és egy kézi habverővel, pár perc alatt keverjük simára.
Végül az elkészült, forró dzsemet merjük bele az üvegekbe, és légmentesen zárjuk le. Ezután pár percre állítsuk fejtetőre az üvegeket, majd fordítsuk vissza, és így hagyjuk teljesen kihűlni a lekvárt.(dunsztolni, ha így zárjuk üvegbe nem kell)
Tipp / megjegyzés:
Az elkészült lekvárt felhasználhatjuk sütemények, palacsinták ízesítésére, de reggelire is kitűnő pl. friss péksüteménnyel, vagy éppen kétszersülttel fogyasztva.