Főoldal / Befőzés / Cukkinilekvár

Cukkinilekvár

FavoriteLoadingElmentem!

Cukkinilekvár

Cukkinilekvár

Hozzávalók:

2 db 700 ml-es üveghez:

  • 1,5 kg cukkini
  • 30-40 dkg cukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 1-2 tk. őrölt fahéj
  • 3 tk. szárított levendulavirág
  • 3 db citrom
  • 1 cs. Knorr dzsemesítő
Elkészítési idő: 45 perc Fogyókúrás: nem
Költség: 500-1000 FT Vegetáriánus: igen
Adagok: 4 főre Gluténmentes: igen
Nehézség: Normál Laktózmentes: igen

Elkészítés:

A cukkinit tisztítsuk meg, majd vágjuk félbe és kanállal távolítsuk el a magokat. Ezután a nagyobb lyukú reszelőn (almareszelő) reszeljük le.

A citromokat hámozzuk meg, és a fehér hártyát teljesen távolítsuk el róla. (Én olyan citromokat használtam fel, melyeknek a héját pár nappal ezelőtt már lereszeltem. Így a kissé már megszáradt fehér részt, szépen letudtam egyben húzni a gyümölcshúsról)
Ezután vágjuk fel kisebb kockákra, és adjuk hozzá a már lereszelt cukkinihez. (A citromtól szép színű lekvárunk lesz, nem fog megbarnulni)

Tegyük fel a tűzre főni, és közeben adjuk hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot, az őrölt fahajat, és a levendulavirágot.
Kevergetve főzzük, 10-15 percig, majd vegyük le a tűzről, és botmixerrel pépesítsük.

Ezután tegyük vissza a tűzre, és jól forraljuk ki. Amikor már forr, szintén vegyük le a tűzről, majd állandó keverés mellett, szórjuk bele a Knorr dzsemesítőt, és egy kézi habverővel, pár perc alatt keverjük simára.

Végül az elkészült, forró dzsemet merjük bele az üvegekbe, és légmentesen zárjuk le. Ezután pár percre állítsuk fejtetőre az üvegeket, majd fordítsuk vissza, és így hagyjuk teljesen kihűlni a lekvárt.(dunsztolni, ha így zárjuk üvegbe nem kell)

Tipp / megjegyzés:
Az elkészült lekvárt felhasználhatjuk sütemények, palacsinták ízesítésére, de reggelire is kitűnő pl. friss péksüteménnyel, vagy éppen kétszersülttel fogyasztva.

Értékeld a receptet

Gizi (321 Recept)

Szeretek sütni-főzni, és sokat kirándulni.Több évtizede sertepertélek a konyhámban kisebb, nagyobb sikereket elérve. Mára már szenvedélyemmé vált a sütés-főzés, így minden nap valami finomsággal kényeztetem a családomat, és a barátaimat. Szeretem a hagyományos, magyaros ételeket, de szívesen kipróbálok számomra új, és különleges ízvilágot is.


Szólj hozzá!

A lap tetejére