Főoldal / Kelt tészták / Diós és mákos fonott kalács

Diós és mákos fonott kalács

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Diós és mákos fonott kalács

Diós és mákos fonott kalács

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 30 dkg rétes liszt
  • 30 dkg kenyér liszt
  • 30 dkg finom liszt
  • 4 dkg élesztő-friss
  • 2 dl habtejszín
  • 2 dl tej
  • 2 db tojás
  • 1 db tojás sárgája
  • 5 dkg vaj (olvasztva)
  • 12 dkg cukor
  • 2 tk. só

A dió töltelékhez:

  • 21 dkg darált dió
  • 15 dkg cukor
  • 10 dkg vörös és fekete mix

A mák töltelékhez:

  • 21 dkg mák-darálva
  • 15 dkg cukor
  • 10 dkg vörös és fekete mix

A tetejére:

  • 1 db tojás
  • 3,5 dkg szeletelt mandula (opcionális)
Elkészítési idő: 1 óra Fogyókúrás: nem
Költség: 500-1000 FT Vegetáriánus: igen
Adagok: 6 főre Gluténmentes: nem
Nehézség: Egyszerű Laktózmentes: nem

Elkészítés:

Fél dl langyos tejben elkeverünk 1tk cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, elkeverjük, meleg helyen felfuttatjuk.
A diót megdaráljuk összekeverjük a cukorral.
A mákot szintén.

Egy tálba szitáljuk a liszteket, és összeforgatjuk a sóval.
Közepébe öntjük a felfutott élesztőt, a habtejszínt, a maradék tejet, a maradék cukrot, és a tojásokat. Elkezdjük dagasztani, majd mikor már kezd összeállni, apránként hozzáadagoljuk az olvasztott vajat, és simára dagasztjuk.
Tetővel lezárt kelesztőtálban, szobahőmérsékleten kb 1 óra alatt duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát a tálból enyhén lisztezett munkalapra fordítjuk, és 6 egyforma részre osztjuk. Gömbölyítjük, és letakarva 20 percet pihentetjük.
3 db dió, 3 db mák tölteléket kapott.

A tésztákat egyenként kinyújtjuk kb 27×35 cm-re. 3 darabra diós tölteléket és a mixet tesszük, a másik háromra a mákos tölteléket. A hosszabbik oldalánál fogva külön-külön szorosan feltekerjük.
Összesen 3 diós és 3 mákos tekercsünk lesz a végére. Összefonjuk a 3 diósat és 3 mákosat is.
Sütőpapírral bélelt szűk, 35×14 cm-es sütőformába (kenyérformába) helyezzük a kalácsokat.

A formákban még 30 percet pihentetjük, majd a tetejüket lekenjük felvert tojással és megszórjuk szeletelt mandulával.

180 fokra előmelegített sütőben kb 30 perc alatt megsütjük.

Tipp / megjegyzés:
A vörös és fekete mix: ezzel az elnevezéssel lehet vásárolni, aszalt vörös áfonya, aszalt fekete cseresznye és csokicsepp  keveréke, 10dkg-os csomagolásban kapható, egy magyar cég terméke.

Diós és mákos fonott kalács 5.00/5 (4 értékelés)

A konyha világa (80 Recept)

Napi szinten sütök főzök, szeretek új recepteket kipróbálni, ami elnyeri a család tetszését azt sűrűn készítem. Szeretem a szép, minőségi, praktikus konyhafelszerelési eszközöket. Receptjeim gasztroblog formában is olvashatók, neve: A konyha világa


Szólj hozzá!

Jelentkezz be Facebookkal, vagy töltsd ki a *-al jelölt mezőket. *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

A lap tetejére