Főoldal / Szárnyas Ételek / Édes savanyú sült csirke és kurkumás piláf

Édes savanyú sült csirke és kurkumás piláf

Édes savanyú sült csirke és kurkumás piláf

Édes savanyú sült csirke és kurkumás piláf

Hozzávalók:

  • 1 kg csirkemell bőrös (vagy bármi más, amit szerünk)

A páchoz:

  • 3 ek olívaolaj vagy kukoricaolaj
  • 3 ek erős csiliszósz
  • 5-6 ek méz
  • 1 citrom leve
  • 4-5 gerezd fokhagyma összenyomva
  • 1-2 tk só

A piláfhoz:

  • 2 bögre rizs
  • 2-3 ek olaj
  • 5 bögre forró víz/húsleves
  • só, bors,
  • 1 tk kurkuma
  • 1 doboz csicseriborsó konzerv
  • 20 dkg brokkoli
Elkészítési idő: 1 óra Fogyókúrás: nem
Költség: 1500-2000 FT Vegetáriánus: nem
Adagok: 4 főre Gluténmentes: igen
Nehézség: Egyszerű Laktózmentes: igen

Elkészítés:

A pác hozzávalóit jól összekeverjük, majd beleforgatjuk a csirkedarabokat és folpackkal lefedve legalább 3 órára hűtőbe tesszük. De lehet, egy egész éjszakára is.

Ezután egy alufóliával bélelt tepsibe tesszük a húst, és lefedve sütjük 200 fokon kb. 1 órát, majd a fóliát levéve szépen megpirítjuk a tetejét. Ha kisebbre darabolt húst használunk, lehet, hogy kevesebb idő is elég, ellenőrizni kell a húst, hogy átsült-e a közepe.

Egy nagyobb edényben felmelegítjük az olajat, beleteszünk a 2 bögre rizst, és pár percig folyamatosan kevergetve fehéredésig pirítjuk. Félrehúzzuk a tűzről, és óvatosan felöntjük 5 bögrényi forró vízzel. Sózzuk, borsozzuk és belekeverjük a kurkumát. Visszatesszük a tűzhelyre, lecsökkentjük a hőfokot és lefedve főzzük a rizst.

Kb. 10 perc múlva beletesszük a csicseriborsó konzervet, az apróra vágott brokkolit és összerázzuk. Újra lefedjük, és így főzzük még kb. 15 percig, Ilyenkor már nem emeljük fel a fedőt és nem keverjük a rizst. Lezárjuk a lángot és hagyjuk még puhulni a rizst 10-15 percig.

(Az adagot lehet felezni, a lényeg az, hogy 1 rész rizshez 2 és fél rész forró vizet vagy húslevest használjunk. Az is fontos, hogy olyan edényben főzzük, amiben nem tud leégni a rizs.)

Tálaláskor a rizst és a húst tányérra tesszük, meglocsoljuk a hús alól maradt édes savanyú szósszal.

Jó étvágyat kívánok!

Szólj hozzá!

A lap tetejére