Főoldal / Birka / Marha / Főtt marhaszelet erdei gombás raguval

Főtt marhaszelet erdei gombás raguval

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Főtt marhaszelet erdei gombás raguval

Főtt marhaszelet erdei gombás raguval

Hozzávalók:

  • 1 kg marhaszegy
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 8 dkg szárított vegyes erdei gomba (vagy 40 dkg friss)
  • 2 fej vöröshagyma
  • néhány gerezd fokhagyma (ízlés szerint)
  • 1 nagyobb hámozott paradicsom
  • 4 kanál tejföl
  • 1 kiskanál étkezési keményítő
  • kevés só
  • frissen őrölt bors
  • 1 csapott evőkanál őrölt csemege pirospaprika
  • 1 kiskanál csilipehely
  • kevés friss vagy szárított petrezselyem zöld
  • kevés sertészsír
  • A körethez:
  • tészta vagy nokedli
Elkészítési idő: több mint 2 és fél óra Fogyókúrás: nem
Költség: 2000-2500 FT Vegetáriánus: nem
Adagok: 6 főre Gluténmentes: nem
Nehézség: Normál Laktózmentes: nem

Elkészítés:

A marhahúst egy darabban, enyhén sós vízben néhány szem borssal, fedő alatt hosszú időn keresztül, gyöngyözve feltesszük főni. Mikor a hús már félkész állapotban van, a szalonnát csíkokra vágjuk, a szárított gombát annyi vízben, hogy kétszeresen ellepje, beáztatjuk. (lehet friss erdei gombából is csinálni, de a kereskedelemben kapható keverék, a legfinomabb szárított erdei gombákból van összeállítva)

A paradicsomról lehúzzuk a héját. (vizet forralunk, majd a paradicsom csumáját kivágjuk, kereszt alakban bevágjuk, és szűrővel a vízbe mártjuk. Amikor a paradicsom héja kezd ráncosodni, kivesszük, és mikor meghűlt, könnyen lehúzható róla a héja) A vöröshagymát felcsíkozzuk, a fokhagymát meghámozzuk, feldaraboljuk, majd sóval, kés lapja alatt vágódeszkán szétnyomjuk.

Ha a hús megfőtt, kivesszük a főzővízből, száraz felületre fektetjük, lecsepegtetjük. A főzővíz egy részét, mint kitűnő alaplevet, felhasználjuk a raguhoz. A maradék alaplét lefagyaszthatjuk későbbi felhasználás céljából, vagy zöldségeket, tésztát belefőzve kitűnő levest készíthetünk belőle.

Nagyon kevés zsiradékon a csíkokra vágott szalonnát megpirítjuk, majd kisült zsírján a hagymát, majd a szétzúzott fokhagymát is megpároljuk. Enyhén megsózzuk. A meghámozott paradicsomot feldarabolva hozzáadjuk majd rövid idő után a fakanállal szétnyomjuk. A beáztatott gombát is beleöntjük az áztató levével együtt és felforraljuk. Kevés csilipehellyel, petrezselyem zölddel, őrölt piros paprikával fűszerezzük.

Felöntjük fél bögre hús alaplével. Mikor visszamelegedett, elkeverjük a tejföllel, majd kevés keményítőt szitálva rá ismét elkeverjük. Enyhe gyöngyözés mellett kevergetve besűrítjük.

A meghűlt húst ujjnyi, vagy ízlés szerinti vastagságú szeletekre vágjuk, száraztésztát, vagy galuskát főzünk mellé, és bőséges ragut halmozunk a tésztán tálalt hússzeletekre.

Tejföllel is tálalhatjuk, ha valaki még igényel hozzá.

Mentés

Mentés

Főtt marhaszelet erdei gombás raguval 5.00/5 (1 értékelés)

Gasztropajti (71 Recept)

Gyakorlott hobbiszakács vagyok, blogtulajdonos. Imádok sütni - főzni, állítólag tudok is.


Szólj hozzá!

A lap tetejére