Főoldal / Desszertek / Francia mézes-mákos krémes szelet

Francia mézes-mákos krémes szelet

 Francia mézes-mákos krémes szelet

Francia mézes-mákos krémes szelet

Hozzávalók:

A mézes laphoz:

  • 45 dkg finomliszt
  • 1 csipet só
  • 12 dkg porcukor
  • 1 ek. méz
  • 10 dkg vaj vagy margarin
  • 3 db tojás
  • 1 kk. szóda bikarbóna

A mákos laphoz:

  • 6 db tojás
  • 15 dkg kristálycukor
  • 15 dkg finomliszt
  • 1/2 cs. sütőpor
  • 10 dkg egész mák
  • 3 ek. víz
  • 3 ek. étolaj

A krémhez:

  • 7 dl tej
  • 2 cs. karamellás pudingpor
  • 8 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 25 dkg vaj vagy margarin
  • 1 ek. rum

A csokimázhoz:

  • 10 dkg fehér csoki
  • 10 dkg keserű csoki

A szóráshoz:

  • ízlés szerint fehér mák

A lapok kenésékez:

  • 6 ek. baracklekvár
Elkészítési idő: 1óra 30 perc Fogyókúrás: nem
Költség: 1500-2000 FT Vegetáriánus: igen
Adagok: 8 főre Gluténmentes: nem
Nehézség: Normál Laktózmentes: nem

Elkészítés:

Először elkészítjük a mézes tésztát. Vízgőz felett egy edényben összeolvasztjuk a vajat, a porcukrot és a mézet. Amikor megolvadt, összekeverjük, hozzáadjuk a szódabikarbónát, a tojást és jól elkeverjük. A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a sót és kis adagokban a mézes tojásos keveréket, majd összegyúrjuk és kidolgozzuk. Két egyforma részre osztjuk.
Egyenesen a sütőpapíron nyújtjuk ki mindkét lapot. Egymásra halmozzuk amíg elkészítjük a mákos tésztát.

A tojást cukorral kihabosítjuk. A lisztet, a mákot és a sütőport összevegyítjük, és hozzá szitáljuk a tojásos alaphoz, majd óvatosan beleforgatjuk. A tepsit (27×37 cm) sütőpapírral kibéleljük, a tésztát beleöntjük, egyenesre simítjuk. A sütőt 180 fokra előmelegítjük és 12 perc alatt megsütjük.
Utána megsütjük a mézes lapokat is egymás után 6 perc alatt.

Amíg hűlnek a lapok, elkészítjük a krémet.
A tejben elkeverjük a vaníliás cukrot és a karamell pudingport. Sűrű pépet főzünk belőle, majd hagyjuk hűlni.
A puha vajat porcukorral kihabosítjuk. Hozzá kanalazzuk a kihűlt pudingot és a rumot, majd kihabosítjuk.
A krémet 2 részre osztjuk és a hűtőbe rakjuk dermedni.

Összeállítjuk a süteményt.
Letesszük az egyik mézes lapot, és megkenjük kevés lekvárral. Rásimítjuk a fele karamellkrémet, majd befedjük a mákos lappal. Erre a karamell krém másik fele következik, melyet a második mézes lappal befedünk de úgy hogy az alját előtte bekentük a lekvárral.

Hűtőbe tesszük egy éjszakára, hogy az ízek összeérjenek. Pár óra eltelte után súlyt tehetünk a tetejére, hogy összenyomjuk a lapokat.
Másnap a csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk és bevonjuk vele a sütemény tetejét. Ízlés szerint díszíthetjük fehér mák szemekkel is.

Izabela Ráczová (67 Recept)

Nagyon szeretek főzni, sütni,és befőzni. Ismerem a konyha titkait, örömét és a csalódásait is. Nagyon szeretek új recepteket készíteni.


Szólj hozzá!

A lap tetejére