Hartyáni krémes
Hozzávalók:(34×24 cm-es tepsihez) A tésztához:
A vaníliás krémhez:
Az összeállításhoz:
|
|
Elkészítés:
Egy tálba tegyük bele a mézet, a porcukrot, a kakaót, és az egész tojást, majd gőzfürdő fölött, állandó keverés mellett, olvasszuk fel. Ezután vegyük le a gőzről, és hagyjuk egy kicsit hűlni.
A lisztet keverjük össze a szódabikarbónával, és egy csipet sóval, majd szitáljuk hozzá a felolvasztott keverékhez.
Ezután gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát, és ha szükséges apránként adjuk hozzá a tejet. (egy könnyen nyújtható tésztát kell kapni)
Ezután osszuk el két egyenlő részre a tésztát, majd enyhén lisztezett sütőpapíron nyújtsuk ki mindegyiket 34×24 cm-es lappá.
Az egyik tésztalapot helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 6-8 perc alatt süssük készre. A másik tésztalappal is így járjunk el. (én légkeverésnél 160 fokon, 6 percig sütöttem)
A megsült lapokat hagyjuk teljesen kihűlni mielőtt megtöltenénk.
A vaníliás pudingport keverjük simára egy kevés tejjel.
A maradék tejet tegyük fel melegedni, majd állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a pudingot. Ezután kevergetve, pár perc alatt főzzük sűrűre, majd hűtsük ki teljesen. (én kevergetve hűtöttem ki, mert akkor sokkal selymesebb lesz krém)
A porcukorhoz adjuk hozzá a felkockázott margarint és a vaníliás cukrot, majd robotgéppel keverjük jó habosra.
Ezután apránként adagoljuk hozzá a teljesen kihűlt pudingot, majd keverjük jó simára a krémet.
A lefőzött, és hideg feketekávéhoz keverjük hozzá a rumot.
Egy magasabb falú tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd helyezzük bele az egyik tésztalapot.
Ezután egyenletesen kenjük rá a vaníliás krém felét, majd a rövid oldallal párhuzamosan rakjuk ki az előzőleg rumos-feketekávéba mártott babapiskótával. (arra figyeljünk, nehogy a babapiskóta nagyon elázzon)
Ezután egyenletesen kenjük rá a maradék vaníliás krémet, és helyezzük rá a másik tésztalapot, majd tenyérrel kicsit nyomkodjuk le. (én letakartam egy sütőpapírral, majd rátettem egy másik tepsit, azzal nyomtattam le)
Az összeállított süteményt hagyjuk pár órát, vagy egy egész éjszakát állni, hogy a krém teljesen megdermedjen, és az ízek kellően összeérjenek. (én előző nap megsütöttem, és összeállítottam, majd csak másnap szeleteltem fel)
Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg a süteményt porcukorral, majd szeleteljük fel, és úgy kínáljuk. Hűvös helyen, vagy a hűtőben pár napig eltartható.