Főoldal / Desszertek / Ilona szelet

Ilona szelet

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Ilona szelet

Ilona szelet

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 20 dkg liszt
  • 5 dkg  margarin
  • 5 dkg porcukor
  • 1 tojás
  • 1 kanál méz
  • 1 ek. kakaópor
  • 1 kk. szódabikarbóna

A piskótához:

  • 5 tojás
  • 5 ek.cukor
  • 5 ek.liszt
  • 1 cs. sütőpor

A krémhez:

  • 4 dl tej
  • 8 dkg búzadara
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • 20 dkg margarin
  • 15 dkg porcukor
  • 1 citrom leve

A locsoláshoz:

  • kevés tej
  • pici rum (vagy aroma)

A tetejére:

  • kakaópor vagy reszelt csokoládé
Elkészítési idő:1óra 15 percFogyókúrás:nem
Költség:1000-1500 FTVegetáriánus:igen
Adagok:6 főreGluténmentes:nem
Nehézség:EgyszerűLaktózmentes:nem

Elkészítés:

A tészta hozzávalóiból rétestészta keménységű tésztát gyúrunk, ketté osztjuk és kinyújtva, egy tepsi hátán 200 fokon 8 perc alatt kettő lapot sütünk belőle. (Kb.39×22 cm tepsi)

Az 5 tojásból piskótát sütünk.
A tojásokat szétválasztjuk. Az 5 tojásfehérjét felverjük. Lassan hozzáadjuk az 5 evőkanál cukrot, és tovább verjük. Ha már kemény a fehérjehab egyenként hozzáadjuk az 5 tojássárgáját, és végül a sütőporral elkevert lisztet. De ekkor már nem robotgéppel, hanem óvatosan habverővel vagy fakanállal dolgozunk. A masszát egy sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük /39×22/, és 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e.

A tejet 8 dkg búzadarával és 1 csomag vaníliás cukorral sűrűre felfőzzük, és kihűtjük. A margarint a porcukorral, a vaníliás cukorral, és a citrom levével kihabosítjuk. A kihűlt tejes krémet a vajas krémmel alaposan kikeverjük, és kb. 3 részre osztjuk.

A lapokat rumos tejjel meglocsoljuk. Az alsó lapot megkenjük a krém harmadával, majd rátesszük a piskótát. Erre a krém másik harmada jön és tetejére tesszük a 2. kakaós lapot. A maradék krémmel megkenjük a sütemény tetejét. Díszítésként csokireszelékkel vagy kakaóporral megszórjuk. Tálaláskor téglalapokra szeleteljük.

Lehet a tetejére csokimázat is tenni, de ebben az esetben a krémet 2 részre osztjuk, a felső lapot 10 dkg csoki és 5 dkg ráma vízgőz felett megolvasztott keverékével leöntjük.

Előző nap elkészítve a lapok teljesen megpuhulnak.

Ilona szelet 3.75/5 (8 értékelés)

darazsilona (13 Recept)


5 Hozzászólások

  1. Bojtor Mónika

    5 evőkanál sütőpor??? Nem sok az?

    • Kedves Mónika!
      Köszönjük észrevételét :) Javítottuk a receptet. Természetesen csak 1 csomag sütőpor kell hozzá, ahogy az a hozzávalóknál szerepelt.
      Üdv. Marcsi (admin)

  2. Elnézést az elí
    rásért, köszönöm a javítást.

  3. Vajjal lehet-e készíteni? A Rámával több rossz tapasztalatom van, nem sikerültek vele a krémek.

    • Kedves Liliko!
      Természetesen vajjal is elkészíthető.
      Nekem egy másik margarinnal voltak rossz tapasztalataim, azzal amelyiknek olaj is van a forgalmazásában. Ritka rossz lett a pogácsa amibe beletettem.
      A krémet nyugodtan csinálhatod vajjal is ;-)
      Üdv. Marcsi

Szólj hozzá!

Jelentkezz be Facebookkal, vagy töltsd ki a *-al jelölt mezőket. *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

A lap tetejére