Főoldal / Desszertek / Ilona szelet

Ilona szelet

Ilona szelet

Ilona szelet

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 20 dkg liszt
  • 5 dkg  margarin
  • 5 dkg porcukor
  • 1 tojás
  • 1 kanál méz
  • 1 ek. kakaópor
  • 1 kk. szódabikarbóna

A piskótához:

  • 5 tojás
  • 5 ek.cukor
  • 5 ek.liszt
  • 1 cs. sütőpor

A krémhez:

  • 4 dl tej
  • 8 dkg búzadara
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • 20 dkg margarin
  • 15 dkg porcukor
  • 1 citrom leve

A locsoláshoz:

  • kevés tej
  • pici rum (vagy aroma)

A tetejére:

  • kakaópor vagy reszelt csokoládé
Elkészítési idő: 1óra 15 perc Fogyókúrás: nem
Költség: 1000-1500 FT Vegetáriánus: igen
Adagok: 6 főre Gluténmentes: nem
Nehézség: Egyszerű Laktózmentes: nem

Elkészítés:

A tészta hozzávalóiból rétestészta keménységű tésztát gyúrunk, ketté osztjuk és kinyújtva, egy tepsi hátán 200 fokon 8 perc alatt kettő lapot sütünk belőle. (Kb.39×22 cm tepsi)

Az 5 tojásból piskótát sütünk.
A tojásokat szétválasztjuk. Az 5 tojásfehérjét felverjük. Lassan hozzáadjuk az 5 evőkanál cukrot, és tovább verjük. Ha már kemény a fehérjehab egyenként hozzáadjuk az 5 tojássárgáját, és végül a sütőporral elkevert lisztet. De ekkor már nem robotgéppel, hanem óvatosan habverővel vagy fakanállal dolgozunk. A masszát egy sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük /39×22/, és 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e.

A tejet 8 dkg búzadarával és 1 csomag vaníliás cukorral sűrűre felfőzzük, és kihűtjük. A margarint a porcukorral, a vaníliás cukorral, és a citrom levével kihabosítjuk. A kihűlt tejes krémet a vajas krémmel alaposan kikeverjük, és kb. 3 részre osztjuk.

A lapokat rumos tejjel meglocsoljuk. Az alsó lapot megkenjük a krém harmadával, majd rátesszük a piskótát. Erre a krém másik harmada jön és tetejére tesszük a 2. kakaós lapot. A maradék krémmel megkenjük a sütemény tetejét. Díszítésként csokireszelékkel vagy kakaóporral megszórjuk. Tálaláskor téglalapokra szeleteljük.

Lehet a tetejére csokimázat is tenni, de ebben az esetben a krémet 2 részre osztjuk, a felső lapot 10 dkg csoki és 5 dkg ráma vízgőz felett megolvasztott keverékével leöntjük.

Előző nap elkészítve a lapok teljesen megpuhulnak.


Szólj hozzá!

A lap tetejére