Almával töltött kígyórétes
Hozzávalók:A tésztához:
Az töltelékhez:
A kenéshez:
A szóráshoz:
|
|
Elkészítés:
A töltelékhez az almákat meghámozzuk, és kisebb darabokra vágjuk.
Egy lábosban ízlés szerinti mennyiségű cukorral 10-15 percig pároljuk, nem kell, hogy teljesen elpárologjon a leve.
A pudingot kevés vízben elkeverjük, az almához öntjük, és felforralva besűrítjük. Végül fahéjjal ízesítjük és langyosra hűtjük.
A tésztához 100 ml meleg tejben, egy kávéskanál cukorral felfuttatjuk az élesztőt.
A többi hozzávalót a kelesztőtálba mérjük, majd hozzáöntjük a felfutott élesztőt és a maradék meleg tejjel rugalmas tésztát dagasztunk.
Langyos helyen lefedve duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett nyújtódeszkára borítjuk és két részre osztjuk.
Egy-egy téglalapot nyújtunk és fentről lefelé, késsel finoman megjelölve, 3 egyenlő részre osztjuk.
Mindkét oldalt a középső harmadig ferdén kb. 2 cm-enként bevagdossuk.
Középre halmozzuk a tölteléket és visszahajtogatjuk a széleket. (egyet jobbról, egyet balról…stb)Először a két végét hajtsuk vissza, így sütés közben nem folyik ki a töltelék.
Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.
A tetejét megkenjük a tejjel elkevert tojássárgájával,és betesszük a 200fokra előmelegített sütőbe. A sütés vége felé megszórjuk fahéjas kristálycukorral és készre sütjük.
Langyosan és hidegen szépen lehet szeletelni.