Somlói torta Gizi konyhájából
Hozzávalók:24 cm-es tortaformához A piskótához:
A diós piskótához:
A kakaós piskótához:
A sziruphoz:
A vaníliás krémhez:
A szóráshoz:
A csokoládéöntethez:
|
|
Elkészítés:
A piskótatésztához a keverőtálba tegyük bele a porcukrot, majd adjuk hozzá az egész tojásokat, és robotgéppel keverjük jó habosra. Amikor már jó habos, állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a forró vizet, és keverjük még 1-2 percig. Ezután szitáljuk hozzá a lisztet, majd fakanállal, óvatosan keverjük össze, majd egyenletesen öntsük bele egy sütőpapírral kibélelt tepsibe. Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 15-20 perc alatt süssük készre. (én légkeverésnél 160 fokon, 15 percig sütöttem)
A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában hűlni, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.
A diós piskótatésztához a keverőtálba tegyük bele a porcukrot, majd adjuk hozzá az egész tojásokat, és robotgéppel keverjük jó habosra. Amikor már jó habos, állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a forró vizet, és keverjük még 1-2 percig. Ezután szitáljuk hozzá a lisztet, adjuk hozzá a darált diót, majd fakanállal, óvatosan keverjük össze, majd egyenletesen öntsük bele egy sütőpapírral kibélelt tepsibe. Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 15-20 perc alatt süssük készre. (én légkeverésnél 160 fokon, 15 percig sütöttem)
A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában hűlni, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.
A kakaós piskótatésztához a keverőtálba tegyük bele a porcukrot, majd adjuk hozzá az egész tojásokat, és robotgéppel keverjük jó habosra. Amikor már jó habos, állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a forró vizet, és keverjük még 1-2 percig. Ezután szitáljuk hozzá a kakaóval összekevert lisztet, majd fakanállal, óvatosan keverjük össze, majd egyenletesen öntsük bele egy sütőpapírral kibélelt tepsibe. Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 15-20 perc alatt süssük készre. (én légkeverésnél 160 fokon, 15 percig sütöttem)
A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában hűlni, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.
A sziruphoz egy edénybe tegyük bele a cukrot, reszeljük hozzá a citromhéjat, öntsük fel a vízzel, és főzzük kb. 10 percig. (közben többször keverjük meg) Ezután vegyük le a tűzről a szirupot, majd keverjük hozzá a rumot, és hagyjuk teljesen kihűlni.
A vaníliás krémhez a porcukrot keverjük simára a tojássárgákkal, majd állandó keverés mellett csorgassunk hozzá egy kevés tejet. Ezután adjuk hozzá a vaníliás pudingport, és a vaníliás cukrot, majd keverjük simára, csomómentesre. A maradék tejhez állandó keverés mellett öntsük hozzá a pudingos keveréket, majd kevergetve addig főzzük még besűrűsödik. Ezután kevergetve hűtsük langyosra.
A diót terítsük el egy tepsiben, majd a sütőben pár perc alatt pörköljük meg. (arra figyeljünk, nehogy megégjen, pár perc elég neki) Ezután ízlés szerint késsel, vagy késes aprítóval, vágjuk apró darabokra.
A csokoládéöntethez a kakaót keverjük össze a porcukorral. A csokoládét gőzfürdő fölött olvasszuk fel, majd amikor már éppen csak langyos, adjuk hozzá a cukros kakaóhoz, és keverjük hozzá a vizet is. Ezután tegyük fel a tűzre, kevergetve főzzük pár percig, majd vegyük le, keverjük hozzá a rumot, és hűtsük ki.
A torta összeállítása:
Helyezzük a sütőpapírral kibélelt tortaformába a diós piskótát, majd locsoljuk meg a sziruppal. (arra figyeljünk, nehogy eláztassuk a tésztát!!)
Ezután kenjük rá a vaníliás krém felét, majd szórjuk meg az apróra vágott dióval, és mazsolával, majd helyezzük rá a kakaós piskótát.
Ezután locsoljuk meg a sziruppal, majd kenjük rá a maradék vaníliás krémet, szórjuk meg a maradék apróra vágott dióval, mazsolával, és helyezzük rá a piskótalapot.
Ezután tegyünk a tetejére egy sütőpapírt, majd egy nehezéket, és tegyük be pár órára, vagy egész éjszakára a hűtőbe, hogy a krém teljesen megdermedjen, és az ízek kellően összeérjenek. (én egy neylon zacskóba rizst tettem, és azzal nyomattam le)
A csokoládéöntetet közvetlenül tálalás előtt készítsük el, mert különben nagyon besűrűsödik.
Tálalás előtt kb. egy fél órával vegyük ki a tortát a hűtőből, helyezzük tortatálra, majd csorgassuk meg a csokoládéöntettel. Ezután ízlés szerint tejszínhabbal díszítsük.
Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a tortát, majd a maradék csokoládéöntettel, és tejszínhabbal kínáljuk.