Főoldal / Torták / Somlói torta Gizi konyhájából

Somlói torta Gizi konyhájából

Somlói torta Gizi konyhájából

Somlói torta Gizi konyhájából

Hozzávalók:

24 cm-es tortaformához

A piskótához:

  • 10 dkg porcukor
  • 10 dkg liszt
  • 2 db tojás (nagy)
  • 2 ek. forró víz

A diós piskótához:

  • 10 dkg porcukor
  • 7 dkg liszt
  • 3 dkg darált dió
  • 2 db tojás (nagy)
  • 2 ek. forró víz

A kakaós piskótához:

  • 10 dkg porcukor
  • 8 dkg liszt
  • 2 dkg holland kakaó
  • 2 db tojás (nagy)
  • 2 ek. forró víz

A sziruphoz:

  • 15 dkg kristálycukor
  • 2 dl víz
  • 1 citrom héja
  • 0,5 dl rum

A vaníliás krémhez:

  • 2 cs. vaníliás pudingpor
  • 15 dkg porcukor
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • 2 db tojássárga
  • 8 dl tej

A szóráshoz:

  • 10 dkg mazsola
  • 15-20 dkg pörkölt, apróra vágott dió

A csokoládéöntethez:

  • 20 dkg csokoládé (70%-os)
  • 3 dkg holland kakaó
  • 10 dkg porcukor
  • 3 dl víz
  • 0,5 dl rum
Elkészítési idő: 2 óra Fogyókúrás: nem
Költség: 2500-3000 FT Vegetáriánus: igen
Adagok: 6 főre Gluténmentes: nem
Nehézség: Normál Laktózmentes: nem

Elkészítés:

A piskótatésztához a keverőtálba tegyük bele a porcukrot, majd adjuk hozzá az egész tojásokat, és robotgéppel keverjük jó habosra. Amikor már jó habos, állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a forró vizet, és keverjük még 1-2 percig. Ezután szitáljuk hozzá a lisztet, majd fakanállal, óvatosan keverjük össze, majd egyenletesen öntsük bele egy sütőpapírral kibélelt tepsibe. Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 15-20 perc alatt süssük készre. (én légkeverésnél 160 fokon, 15 percig sütöttem)

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában hűlni, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.

A diós piskótatésztához a keverőtálba tegyük bele a porcukrot, majd adjuk hozzá az egész tojásokat, és robotgéppel keverjük jó habosra. Amikor már jó habos, állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a forró vizet, és keverjük még 1-2 percig. Ezután szitáljuk hozzá a lisztet, adjuk hozzá a darált diót, majd fakanállal, óvatosan keverjük össze, majd egyenletesen öntsük bele egy sütőpapírral kibélelt tepsibe. Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 15-20 perc alatt süssük készre. (én légkeverésnél 160 fokon, 15 percig sütöttem)

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában hűlni, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.

A kakaós piskótatésztához a keverőtálba tegyük bele a porcukrot, majd adjuk hozzá az egész tojásokat, és robotgéppel keverjük jó habosra. Amikor már jó habos, állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a forró vizet, és keverjük még 1-2 percig. Ezután szitáljuk hozzá a kakaóval összekevert lisztet, majd fakanállal, óvatosan keverjük össze, majd egyenletesen öntsük bele egy sütőpapírral kibélelt tepsibe. Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 15-20 perc alatt süssük készre. (én légkeverésnél 160 fokon, 15 percig sütöttem)

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában hűlni, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.

A sziruphoz egy edénybe tegyük bele a cukrot, reszeljük hozzá a citromhéjat, öntsük fel a vízzel, és főzzük kb. 10 percig. (közben többször keverjük meg) Ezután vegyük le a tűzről a szirupot, majd keverjük hozzá a rumot, és hagyjuk teljesen kihűlni.

A vaníliás krémhez a porcukrot keverjük simára a tojássárgákkal, majd állandó keverés mellett csorgassunk hozzá egy kevés tejet. Ezután adjuk hozzá a vaníliás pudingport, és a vaníliás cukrot, majd keverjük simára, csomómentesre. A maradék tejhez állandó keverés mellett öntsük hozzá a pudingos keveréket, majd kevergetve addig főzzük még besűrűsödik. Ezután kevergetve hűtsük langyosra.

A diót terítsük el egy tepsiben, majd a sütőben pár perc alatt pörköljük meg. (arra figyeljünk, nehogy megégjen, pár perc elég neki) Ezután ízlés szerint késsel, vagy késes aprítóval, vágjuk apró darabokra.

A csokoládéöntethez a kakaót keverjük össze a porcukorral. A csokoládét gőzfürdő fölött olvasszuk fel, majd amikor már éppen csak langyos, adjuk hozzá a cukros kakaóhoz, és keverjük hozzá a vizet is. Ezután tegyük fel a tűzre, kevergetve főzzük pár percig, majd vegyük le, keverjük hozzá a rumot, és hűtsük ki.

A torta összeállítása:

Helyezzük a sütőpapírral kibélelt tortaformába a diós piskótát, majd locsoljuk meg a sziruppal. (arra figyeljünk, nehogy eláztassuk a tésztát!!)

Ezután kenjük rá a vaníliás krém felét, majd szórjuk meg az apróra vágott dióval, és mazsolával, majd helyezzük rá a kakaós piskótát.

Ezután locsoljuk meg a sziruppal, majd kenjük rá a maradék vaníliás krémet, szórjuk meg a maradék apróra vágott dióval, mazsolával, és helyezzük rá a piskótalapot.

Ezután tegyünk a tetejére egy sütőpapírt, majd egy nehezéket, és tegyük be pár órára, vagy egész éjszakára a hűtőbe, hogy a krém teljesen megdermedjen, és az ízek kellően összeérjenek. (én egy neylon zacskóba rizst tettem, és azzal nyomattam le)

A csokoládéöntetet közvetlenül tálalás előtt készítsük el, mert különben nagyon besűrűsödik.

Tálalás előtt kb. egy fél órával vegyük ki a tortát a hűtőből, helyezzük tortatálra, majd csorgassuk meg a csokoládéöntettel. Ezután ízlés szerint tejszínhabbal díszítsük.
Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a tortát, majd a maradék csokoládéöntettel, és tejszínhabbal kínáljuk.

Gizi (321 Recept)

Szeretek sütni-főzni, és sokat kirándulni.Több évtizede sertepertélek a konyhámban kisebb, nagyobb sikereket elérve. Mára már szenvedélyemmé vált a sütés-főzés, így minden nap valami finomsággal kényeztetem a családomat, és a barátaimat. Szeretem a hagyományos, magyaros ételeket, de szívesen kipróbálok számomra új, és különleges ízvilágot is.


Szólj hozzá!

A lap tetejére