Főoldal / Desszertek / Szilvás rétes

Szilvás rétes

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Szilvás rétes

Szilvás rétes

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 50 deka sima liszt
  • 3 deci langyos sós víz
  • 2 ek ecet

A tetejére:

  • 1ek olvasztott zsír

A töltelékhez:

  • 1 kg magozott szilva
  • ízlés szerint cukor
  • fahéj
  • zsemlemorzsa, dió vagy búzadara

A lekenéshez:

  • 1 deci tejföl
  • 4 ek olaj
Elkészítési idő: 1 óra Fogyókúrás: nem
Költség: 500-1000 FT Vegetáriánus: igen
Adagok: 6 főre Gluténmentes: nem
Nehézség: Normál Laktózmentes: nem

Elkészítés:

A hozzávalókból jól kidolgozott rétes tésztát készítünk. Simára ki kell dolgozni a tésztát semmi gyűrődés ne legyen rajta. Amikor kész, a tészta lisztezett tálcára 2 nagy gombócot készítünk belőle, és a tetejét lekenjük egy kis olvasztott zsírral. Letakarjuk és kb 1órát pihentetjük.

Pihenés után az asztalra nagy fehér terítőt teszünk jól meglisztezzük és a kézfejünkkel elkezdjük lassan a nyújtást. Akkor jó amikor jó vékony, és teljesen lelóg az asztalról. A tésztát olajjal vagy olvasztott zsírral meglocsoljuk.

Jöhet rá a töltelék.

A szilvát 4 vagy 8 darabba vágjuk megszórjuk cukorral és fahéjjal.(kicsit állni hagyjuk így levet enged)

A szilva a levét leöntjük, és kevés zsemlemorzsával/búzadarával vagy dióval összekeverjük. A tölteléket a tésztán elosztjuk majd  egy kis olajos tejföllel meglocsoljuk, és az abrosszal szépen feltekerjük.

Olajjal kikent tepsibe tesszük, és tojással lekenjük. 180- 200 fokra előmelegített sütőben szép pirosra megsütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.

Én szilvás darásat, almásat, és mákos almásat készítettem. Természetesen készen vásárolt réteslapból is elkészíthetjük.

Szilvás rétes 4.00/5 (3 értékelés)

Domján Mária (560 Recept)


Szólj hozzá!

A lap tetejére