Főoldal / Kelt tészták / Svéd sáfrányos kalács

Svéd sáfrányos kalács

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Svéd sáfrányos kalács

Svéd sáfrányos kalács

Hozzávalók:

(30 darabhoz)

  • 15 dkg puha vaj
  • 5 dl tej
  • 5 dkg élesztő
  • 1 g sáfrány (esetleg 1/2 tk. kurkuma helyettesítheti)
  • 15 dkg cukor
  • 1/2 tk. só
  • 1 tk. őrölt kardamom
  • kb. 13 dl liszt

A tetejére:

  • 1 tojás
  • mazsola
Elkészítési idő:1óra 30 percFogyókúrás:nem
Költség:500-1000 FTVegetáriánus:igen
Adagok:8 főreGluténmentes:nem
Nehézség:NormálLaktózmentes:nem

Elkészítés:

A tésztához mindent bepakolunk a kenyérsütő üstjébe, a vaj kivételével. Összedolgoztatjuk a tésztát, 5 perc után a puha vajat is hozzá adagoljuk, majd amikor már szép fényes és hólyagos lett, kivesszük és kelesztőtálban lefedve meleg helyen a duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát lisztezett nyújtólapon átgyúrjuk. 10 percet pihentetjük, majd 30 darabra elosztjuk.(ha a fele mennyiségből készítjük akkor 15 részre).

A nyújtólapon hosszúra sodrunk minden egyes darabot és a képen látható módon megformázzuk.

Sütőpapíros tepsire rakosgatjuk a kis kalácsokat, majd újabb 30 percig kelesztjük.A tetejüket lekenjük felvert tojással és minden kalácsot 2 szem mazsolával, illetve más szárított gyümölccsel díszítünk.

220 fokos sütőben 10-12 perc alatt megsütjük. Ha nagyobbak a kalácsok, akkor 15 perc is kell neki.

Finom kalács, érdekes a színe és a formája, a változatosság kedvéért érdemes kipróbálni.

Tipp / megjegyzés:
Luca napja nagyon fontos ünnep a skandinávoknál. Itt Norvégiában is, az óvodákban, iskolákban hófehérbe öltözött éneklő kórus járja végig a termeket Luca napján és ilyen kalácsot esznek. A recept egy norvég receptes füzetből való és én csak fél adagot készítettem.
Tudom a sáfrány igen drága fűszer, de most ehhez a kalácshoz beruháztam egy adagra.

Értékeld a receptet

Szólj hozzá!

Jelentkezz be Facebookkal, vagy töltsd ki a *-al jelölt mezőket. *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

A lap tetejére