Főoldal / Kelt tészták / Vajas kifli

Vajas kifli

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Vajas kifli

Vajas kifli

Hozzávalók:

A kovászhoz:

  • 25 dkg tej
  • 20 dkg finomliszt
  • 1,5 dkg friss élesztő
  • 1 tk cukor (vagy méz)

A kiflihez még:

  • 0,5 dkg friss élesztő
  • 15 dkg langyos víz
  • 1 púpos tk só
  • 45 dkg liszt + 1 dkg liszt
  • 3 ek. búzakorpa (ezt pluszban adtam hozzá)
  • 7 dkg olvasztott vaj
Elkészítési idő: 1óra 30 perc Fogyókúrás: nem
Költség: 0-500 FT Vegetáriánus: igen
Adagok: 6 főre Gluténmentes: nem
Nehézség: Normál Laktózmentes: nem

Elkészítés:

Elkészítjük a kovászt. Az élesztőt a mézes tejben elkeverjük.Hozzákeverjük a lisztet és hagyjuk a kovászt 3 órát felhabosodni. Majd hozzákeverjük a picike élesztőt, a langyos vizet, beleszitáljuk a lisztet és a sót. Mixer dagasztóhoroggal összekeverjük a tésztát, majd szép lassan hozzáadjuk az olvasztott vajat is. Addig hagyjuk dolgozni a gépet, míg az összes vajat bedolgozza a tésztába. A gépet lekapcsoljuk, várunk 10 percet, majd újra bekapcsoljuk a gépet, és átkeverjük a tésztát.

Újabb 10 perc után a enyhén lisztezett munkalapra borítjuk a tésztát és kézzel jól átgyúrjuk. Szép fényes, rugalmas, puha, de nem lágy tésztát kapunk, amiből cipót formázunk és a munkalapon letakarjuk egy tállal. Hagyjuk duplájára kelni, majd 3 felé osztjuk és egyenként kinyújtjuk őket. Minden kört 4-4 háromszögre vágunk fel, így összesen 12 kiflink lesz. (De lehet a tésztát egyben is nyújtani, és nagyobb kifliket készíteni.)

Előkészítünk kettő tepsit, teszünk rá sütőpapírt, a kinyújtott tészta közben pihen a munkalapon. ( és tényleg, ez a pár perc pihentetés is sokat jelent) A háromszögeket egyenként feltekerjük, kifliket formázunk belőlük és a két tepsire elosztjuk őket. A kifliket bespricceljük kevés vízzel és a konyhapulton hagyjuk pihenni 30 percet. (Meleg volt a konyhában, szépen megkeltek.)

Berakjuk a nem előmelegített sütőbe egyszerre a két tepsit. A sütő aljába egy alumínium tálcába forró vizet öntünk, bekapcsoljuk 200 fokra légkeverésre, az időzítőt pedig beállítjuk 25 percre. (ha nincs időzítő a sütőn akkor figyeljük az órát, vagy állítsunk be egy órát)
20 perc elteltével megcseréljük a két tepsit, az alsó kerül felülre, a felső alulra.

A megsült kifliket újra lespricceljük vízzel és a tepsin hagyjuk kihűlni őket

Értékeld a receptet

Szólj hozzá!

Jelentkezz be Facebookkal, vagy töltsd ki a *-al jelölt mezőket. *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

A lap tetejére