Főoldal / Levesek / Vörösboros Jókai bableves csipetkével

Vörösboros Jókai bableves csipetkével

Vörösboros Jókai bableves csipetkével

Vörösboros Jókai bableves csipetkével

Hozzávalók:

  • 50 dkg füstölt karaj
  • 25 dkg debreceni füstölt parasztkolbász
  • 75 dkg tarka bab
  • 4 szál sárgarépa
  • 2 szál fehérrépa
  • 1 kicsi zeller
  • 2 db burgonya
  • 1 fejvöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 db csípős hegyes paprika
  • 6 db chili 
  • 0,5 csokor petrezselyem
  • 1 db füstölt leveskocka
  • őrölt fekete bors 
  • őrölt csípős paprika
  • 2 dl tejföl
  • olaj
  • 3 púpozott kanál liszt (rántáshoz)
  • 1 db tojás
  • 5 púpozott kanál liszt (csipetkéhez)
  • 2 dl vörösbor
Elkészítési idő: több mint 2 és fél óra Fogyókúrás: nem
Költség: 1000-1500 FT Vegetáriánus: nem
Adagok: 8 főre Gluténmentes: nem
Nehézség: Normál Laktózmentes: nem

Elkészítés:

A babot előző nap beáztatom. A karajt felkockázom, felteszem főni két és fél liter vízben.

Elkészítem a csipetkét, hagyom száradni. (Az 1 tojáshoz fokozatosan hozzákeverem az 5 evőkanál lisztet, és kevés sóval gombóccá gyúrom. Kis darabokat kicsípve belőle elkészítem a csipetkéket, melyeket konyharuhára teszek száradni.)

Megpucolom a zöldségeket. A répát karikára, a zellert és a krumplit kockára vágom. A hagymákat, és a petrezselymet felaprítom, 2 db chilit felvágok, felkarikázom a kolbászt.

Másfél óra elteltével hozzáadom a húshoz  a lecsepegtetett babot és a zöldségeket. Ízlés szerint fűszerezem.

Elkészítem a rántást. (Forró zsiradékba szórom a lisztet, melyet aranysárgára pirítok, adok hozzá zúzott fokhagymát, és pirospaprikát is)

Amikor minden megfőtt, belerakom a kolbászt, beleöntöm a vörösbort, hozzáadom a csipetkét, és belekeverem a vízzel kicsit felhígított rántást is.

Tejföllel tálalom.

Tipp / megjegyzés:
Az igazi Jókai bableves csülökkel  készül, de nekem ez volt most itthon. Így is finom volt.

A füstölt íz kedvéért lehet tenni bele egy kis maradék kolozsvári szalonnát is.

Hobbychef (702 Recept)

Egy világot járt nyugdíjas külkereskedő próbálkozásai a konyhában, kalandozásai a Gastronomiában.


Szólj hozzá!

A lap tetejére